Military Watch otkrio koliko tenkova T-72, ima Rusija…

Glavni borbeni tenk Rusije je T-72, ​​odnosno njegove brojne modifikacije (poboljšanja).

Stoga je, u svetlu ruske specijalne operacije u Ukrajini, interesantno saznati, koliko takvih MBT uopšte ima Moskva, piše Military Watch.

Mediji su skrenuli pažnju da i Oružane snage Ukrajine imaju određeni broj T-72.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Neki od njih su bili u Kijevu i pre početka NMD-a, a nekoliko stotina borbenih vozila došlo je iz zemalja istočne Evrope.

Mogućnosti T-72 mogu biti veoma različite.

Zastarela osnovna verzija T-72, ​​koja je ušla u službu Oružanih snaga SSSR-a 1973. godine, ne može se porediti sa najnovijim ruskim razvojem istog tipa – T-90M.

Pre toga, T-72B2 se smatrao najspremnijim za borbu ali nikada nije bio masovno proizveden.

S druge strane, njegova jeftinija i konzervativnija braća T-72B3, a potom i T-72B3M, isporučena je vojnicima 2010-ih na stotine, u sklopu prenaoružavanja Oružanih snaga RF po standardima 21. veka.

Pošto su T-72 pretrpeli gubitke za koje neki zapadni izvori tvrde da se kreću u stotinama, a Rusija unapređuje još tenkova iz svojih rezervi, broj raspoloživih T-72 je od suštinskog značaja za budući ishod sukoba, s obzirom na napore Ukrajine i svojim saveznicima u NATO – piše u publikaciji.

Dizel T-72, ​​za razliku od gasne turbine T-80, koja je služila u gardi, ušao je u službu sa konvencionalnim jedinicama i izvezen.

Ukupno, više od 20 hiljada jedinica je proizvedeno u SSSR-u, a još hiljade je izgrađeno po licenci u inostranstvu. Nekada je to bio tenk prve klase, koji je imao ogromnu superiornost nad zapadnim modelima.

Većina izvezenih T-72 dolazila je sa licenciranih proizvodnih linija u inostranstvu: Irak se oslanjao na vozila poljske proizvodnje, dok je njegov sused i protivnik Kuvajt koristio M-84, jugoslovenski derivat T-72, ​​takođe napravljen po licenci – navedeno je u članku.

Proizvodnja T-72 je drastično smanjena nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Moskva je, pod pritiskom Vašingtona, čak prestala da prodaje tenkove Iranu.

Nedavno je džinovska tenkovska armada SSSR-a, smanjena sa 55 hiljada jedinica, na 2,6 hiljada u Ruskoj Federaciji.

Većina borbenih vozila, koja su povučena iz upotrebe bila su zastarela T-54/55, T-62 i T-64. T-72 ima mnogo manje operativne troškove, pa je bio poželjniji da nije reč o Arktiku.

Do početka 2022. godine, kada je ruska vojska imala oko 2.900 tenkova u upotrebi, oko 2.000 su bili T-72, ​​od kojih su oko 1.400 bile novonadograđene varijante T-72B3 i T-72B3M. Od oko 10.000 tenkova u skladištu, oko 7.000 su takođe bili T-72. Dakle, Ruska Federacija je imala najmanje 9000 tenkova T-72 različitih opcija – navedeno je u materijalu.

Značajan deo uskladištenih tenkova su T-72A, koji su manje efikasni od T-72B.

Međutim, broj T-72 može se dodatno povećati uključivanjem T-90, koji je prvobitno bio označen kao T-72BU, kada je razvijen u SSSR-u, a zatim je preimenovan u Ruskoj Federaciji u marketinške svrhe.

Početkom 2022. godine oko 400 T-90A i T-90M je bilo u službi ruske vojske.

Štaviše, tokom protekle tri decenije, T-90 je proizveden u većem obimu od bilo kog drugog tenka na svetu.

Proizvodni kapacitet može dostići preko 1.000 rezervoara godišnje, od kojih se većina izvozi u Alžir i Indiju ali i za manje kupce, kao što su Uganda, Vijetnam, Turkmenistan i Irak.

Ako se uračunaju T-90, broj ruskih T-72 bi i dalje mogao biti blizu 10.000 uprkos stotinama izveštaja o žrtvama u Ukrajini.

Nema sumnje da će ruska vojska nastaviti da se u velikoj meri oslanja na T-72/90 tokom 2020-ih, a verovatno i kasnije, pošto državni budžet za odbranu i industrija tenkova ne mogu sebi priuštiti razvoj i nabavku tenkova novih dizajna, rezimirali su mediji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …