Kim ispalio raketu uoči vojnih vežbi SAD i Južne Koreje!

Severna Koreja je upozorila na odgovor, „bez presedana“ na savezničke vežbe.

Severna Koreja je ispalila balističku raketu dugog dometa sa svoje istočne obale u more, saopštila je južnokorejska vojska, dan nakon što je upozorila Vašington i Seul da će dati „snažan“ odgovor na predstojeće vojne vežbe između dve savezničke nacije.

Seul nije odmah izvestio gde je projektil pao ali japanski zamenik ministra odbrane Toširo Ino rekao je da se procenjuje da je pao u vode oko 125 milja zapadno od ostrva Ošimo, kod obale Hokaida, unutar isključivog ekonomskog područja Japana. zona.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima japanskog premijera Fumija Kišide, Tokio održava bliski dijalog sa Seulom i Vašingtonom nakon incidenta, koji je opisao, kao „čin nasilja, koji eskalira provokaciju prema međunarodnom poretku“.

Brojke iz južnokorejske vojske kažu da je oružje dugog dometa ispaljeno iz oblasti u Sunanu, gde se nalazi međunarodni aerodrom Pjongjang, u subotu oko 17.22, po lokalnom vremenu.

Lansiranje, koje je bilo prvo za Severnu Koreju od 1. januara, dolazi dan nakon što je Pjongjang izrekao strogi ukor najavu predstojećih vojnih vežbi, u kojima će učestvovati Južna Koreja i Sjedinjene Države.

DNRK je obećala „neviđeno uporan, snažan“ odgovor na zajedničke vežbe planirane za naredne nedelje.

Pjongjang je ranije takve vežbe nazivao „generalnom probom“ za invaziju, u punom obimu.

Vojne vežbe, koje bi trebalo da se održe u narednim nedeljama, uključivaće kompjuterski simulirane odgovore na severnokorejske nuklearne pretnje, kao i obuku gađanja i proširene vežbe na terenu.

Pjongjanški balistički projektili i nuklearni programi su zabranjeni prema rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ali severnokorejsko rukovodstvo tvrdi da je razvoj naoružanja neophodno sredstvo odvraćanja da se suprotstavi „neprijateljskoj politici” Vašingtona.

Severnokorejska vojska je prošle godine testirala rekordan broj interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) za koje tvrdi da su sposobne da pogode bilo gde u Sjedinjenim Državama.

Zemlja je takođe prošle godine usvojila zakon, koji dozvoljava pokretanje preventivnih nuklearnih udara, pod određenim uslovima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …