Ruski saveznik postavio novo oružje!

Moskva je isporučila obećane najsavremenije sisteme, otkriva Minsk.

Belorusija je sada naoružana balističkim raketama Iskander i zaštićena sistemima protivvazdušne odbrane S-400, saopštio je u ponedeljak predsednik Aleksandar Lukašenko, zahvalivši svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu na isporuci novog naoružanja, kako je Moskva obećala.

„Danas smo rasporedili sisteme S-400 i što je najvažnije, sistem Iskander, koji ste nam predali, kao što ste obećali, pre šest meseci“, rekao je Lukašenko Putinu, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Minsku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Putin, kao i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ministar odbrane Sergej Šojgu, doputovali su u ponedeljak u Belorusiju na niz razgovora sa svojim kolegama o ekonomskoj, vojnoj i energetskoj saradnji.

Ruski predsednik je na njihovom novinarskom nastupu otkrio da su dve zemlje, već uspostavile integrisani sistem protivvazdušne odbrane i upozorenja, čiji su ključni element, baterije S-400.

Piloti iz Belorusije će uskoro proći obuku za korišćenje „specijalnog oružja i specijalne municije“, otkrio je Putin, a Lukašenko potvrdio.

„Moram reći da smo pripremili avione.

Kako se ispostavilo, takve avione imamo, još od sovjetskih vremena, testirali smo ih u Ruskoj Federaciji.

Zajedno sa Rusima, mi sada obučavamo posade, koje mogu da upravljaju avionima, koji mogu da nose ove posebne terete“, rekao je Lukašenko.

Iako nijedan predsednik nije koristio reč „nuklearni“, Putin je istakao da je NATO uveo tu praksu pre nekoliko decenija.

Ovo je najverovatnije bila referenca na američku politiku „nuklearnog podele“, razmeštanja određenog broja projektila u nekoliko zemalja NATO-a, koje nemaju sopstveno atomsko oružje ali imaju „duplo sposobne letelice“.

Poljski zvaničnici izrazili su spremnost da se pridruže tom programu u oktobru, što je navelo Lukašenka da optuži Varšavu da preti susednoj Belorusiji.

Američki Stejt department je odgovorio na Putinovu posetu Minsku optužujući Belorusiju da je „ustupila svoju nezavisnost“ Rusiji.

Belorusija pomaže i podržava Rusiju u „brutalnom ratu“ u Ukrajini, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta, Ned Prajs.

Vašington i njegovi saveznici već su uveli sankcije Belorusiji, zbog sukoba u Ukrajini.

Upitan da li postoje neke specifične „crvene linije“, koje bi naterale SAD da smatraju Belorusiju stranom u sukobu, Prajs je rekao da će SAD „nastaviti veoma pažljivo“, šta Minsk radi i „tražiti dodatna sredstva da zadrže Lukašenkov režim odgovoran“, ne navodeći nikakve detalje.

Ranije je Prajs istakao da su SAD potrošile preko 20 milijardi dolara na pomoć Ukrajini otkako je Džo Bajden položio zakletvu, kao predsednik u januaru 2021. i da će nastaviti da šalju novac, oružje i municiju u Kijev.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da će isporuke oružja Ukrajini samo produžiti sukob.

Ranije ovog meseca, Putin je rekao da je Zapad de fakto pretvorio Ukrajinu u „koloniju” i da koristi Ukrajince, „kao topovsko meso” i ovna protiv Rusije, dok snabdeva Kijev oružjem.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …