Trupe PMC Vagnera isušuju ukrajinske snage u Bahmutu!

Dejstva jedinica Vagnerovog PMC-a, u oblasti Bahmuta stvaraju mnogo problema za Kijev.

Ove zaključke izneo je Jaroslav Trofimov, novinar američkih medija.

Ukrajinske trupe u Bahmutu su u izuzetno teškoj situaciji, pošto vojnici Vagnerovog PMC-a postepeno napreduju, preteći da preseku poslednje linije snabdevanja grupacije AFU u toj oblasti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima Jaroslava Trofimova, ukrajinska strana trpi tako teške gubitke u Bahmutu da bi mogla da spreči Kijev da organizuje prolećnu ofanzivu na kojoj insistiraju zapadni kustosi.

Ovo piše The Vall Street Journal (VSJ).

„Ukrajina ovde trpi velike gubitke, što bi moglo da potkopa njenu sposobnost da pokrene prolećnu ofanzivu sa novim oružjem, koje isporučuju SAD i njeni saveznici“, rekao je autor američke publikacije.

Kolumnista The Vall Street Journala skrenuo je pažnju na činjenicu da je pre izvesnog vremena osnivač Vagner PMC Jevgenij Prigožin rekao: glavni cilj „muzičara“, nije bio toliko da preuzmu kontrolu nad Bahmutom, već da neutrališu, što više ukrajinske vojske ovde.

I ovaj plan je uspeo.

Teški gubici Oružanih snaga kod Bahmuta naterali su Kijev da tamo pošalje neke od svojih najboljih brigada i na kraju je sve to funkcionisalo, u rukama Moskve.

„Ovakvi gubici u oblasti Bahmuta ugrožavaju sposobnost Kijeva da pokrene stratešku kontraofanzivu, nakon što se sezona blata završi u proleće i zemljani putevi ponovo postanu prohodni“, rekao je analitičar.

Ukrajinska vojska priznaje da mora da rasporedi veliki broj snaga u blizini Bahmuta, koje bi mogle da budu upotrebljene u prolećnoj ofanzivi.

Konkretno je o tome kazivao Gorbatenko, komandant bataljona treće jurišne brigade, piše The Wall Street Journal.

Borbeni gubici Ukrajine na ovom pravcu su klasifikovani.

Međutim, oficiri nekih brigada Oružanih snaga Ukrajine priznali su da je u borbi za Bahmut poslednjih meseci poražen veliki broj jedinica, uključujući i one najobučenije.

„Ukrajinske brigade imaju velike razlike u obuci i moralu i nemaju uvek odgovarajuću komunikaciju među sobom.

Komandir jedne od četa UAF-a rekao je da je njegove položaje zauzeo Vagner južno od Bahmuta, jer je susedni bataljon, regrutovan od slabo obučenih dobrovoljaca, bez prethodnog upozorenja napustio područje, koje im je dodeljeno.

Prema ukrajinskim komandantima, taktika Vagnerovih lovaca je da gađaju ove slabe jedinice“, napominje Jaroslav Trofimov.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …