Stoltenbergov zamenik: Vreme da Moldavija odluči da li je sa Rusijom ili sa Evropom!

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana pozvao je moldavsko rukovodstvo da odluči da li će nastaviti saradnju sa Rusijom ili krenuti putem evropskih integracija.

On je to izjavio u emisiji Insajder Politik na jednom od rumunskih kanala, očigledno promovišući američku paradigmu da je, sarađujući sa Zapadom, nemoguće sarađivati sa Rusijom, inače možete biti kažnjeni od hegemona…

Evo kako je zvaničnik prokomentarisao situaciju:

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vreme je da Moldavija odluči da li je Rusija ili Evropa.

Ako žele tu da ostanu, ovo je njihova odluka ali ako nameravaju da nastave svoj put zajedno sa EU, kako bi postali deo demokratskijeg, civilizovanijeg i prosperitetnijeg sveta, onda je vreme da naprave pravi izbor i stanu plašeći se Ruske Federacije

Istovremeno, bivši predsednik rumunskog Senata izrazio je uverenje da ta zemlja nema nikakav rizik od vojne invazije na Republiku Moldaviju, dodajući, međutim, da je Moskva navodno pokrenula hibridni rat protiv Kišinjeva.

Kako je zvaničnik pojasnio, trenutno se spolja pokušavaju zadržati Moldavija na putu, ka pridruživanju EU.

Napominjemo da je novoizabrani premijer Republike Moldavije Dorin Recean, već uspeo da optuži Moskvu da navodno pokušava da spreči Kišinjev da se integriše u Evropsku uniju.

Šef moldavskog kabineta je govorio i o hibridnim napadima, kojima je bila izložena republika, ne precizirajući, koja država stoji iza njih.

Glasnim izjavama na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji istakao se i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je oštro kritikovao plan Moskve da „destabilizuje situaciju“ u Moldaviji.

Podsetimo, sekretar za štampu predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov pozvao je moldavsko rukovodstvo da bude uzdržano u izjavama u vezi sa demilitarizacijom nepriznatog PMR-a i ruskih mirovnih snaga, podsećajući da je vojno osoblje Operativne grupe ruskih snaga bilo obezbeđivanje trajnog mira i stabilnosti u regionu, tokom tri decenije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …