SAD su propustile važan detalj prilikom uvođenja antiruskih sankcija!

SAD nisu uzele u obzir važnu nijansu, kada su uvele sankcije Rusiji.

Ovo je u intervjuu za Dejli ekspres izjavio Džonatan Vord, osnivač analitičkog centra The Atlas Foundation.

Nakon što je počeo oružani sukob u Ukrajini, SAD su najavile uvođenje sankcija Rusiji, kako bi slomile njenu ekonomiju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, Vašington nije uzeo u obzir da Moskva gradi trgovinu, ne samo sa zapadnim zemljama, već i sa Pekingom.

Vord je rekao da Kina pruža Rusiji i ekonomsku pomoć, proširenje saradnje i vojnu pomoć: od početka ukrajinske krize, obe supersile su redovno izvodile vojne vežbe na kopnu, na moru i u vazduhu.

„I za Moskvu i za Peking, kinesko-rusko partnerstvo je centralno za njihove strategije za Evropu i Aziju, respektivno – ovo partnerstvo im omogućava da se suoče sa saveznicima SAD i SAD u dva regiona u isto vreme“, rekao je ekspert.

Prema analitičaru, glavna greška Vašingtona u uvođenju antiruskih sankcija bila je to, što nije uveo sankcije Kini, potcenjujući prijateljstvo dve zemlje.

„Uloga kineskih državnih preduzeća u jačanju rusko-kineskih odnosa je potcenjena – američke sankcije treba da budu usmerene protiv ovih kineskih državnih kompanija, koje još uvek posluju na ruskom tržištu.

Nagomilavanje vojske Si Đinpinga na Pacifiku i ruska specijalna operacija u Ukrajini znače da se SAD i njeni saveznici sada moraju suočiti sa ovom osovinom u oba regiona, posebno koristeći ekonomsku moć – ne možemo izabrati da se suprotstavimo samo jednom od njih“, tvrdi Džonatan Vord.

On je dodao i da će se odnosi Moskve i Pekinga ubrzano razvijati, s obzirom na indikativnu posetu Si Đinpinga Moskvi, koja će se održati narednih dana.

Prema Vordovim rečima, ako Kina preduzme odlučnije mere, uključujući početak isporuke oružja Ruskoj Federaciji, zapadne zemlje će imati velikih problema.

„Čak i male količine smrtonosne pomoći Moskvi bi promenile igru, posebno ako dođe preko velikih državnih preduzeća, kao što je Norinco“, upozorio je govornik.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Pablo Laso o Željku Obradoviću: Mislio sam da je lud i glup, a on je genije! – VIDEO

Španski trener Pablo Laso otkrio je kako je kao igrač Real Madrida dobio lekciju od …