Global Times: Sijeva poseta Rusiji pokazala je prave namere SAD, u Ukrajini…

Putovanje kineskog lidera u Rusiju otkrilo je prave planove SAD, u Ukrajini.

Ovo su napisali analitičari Global Timesa, Bai Iunii i Chen Kingking.

Planirana poseta Si Đinpinga Moskvi, već je privukla pažnju širom sveta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Susret kineskog lidera i Vladimira Putina autori su nazvali „putovanjem prijateljstva, saradnje i mira“ ali se ne sviđa svima približavanje dveju supersila.

„Međutim, Sjedinjene Države i njihovi saveznici na predstojeću posetu gledaju, kroz tamne naočare, iskrivljujući prirodu kinesko-ruskih odnosa, omalovažavajući moguću ulogu Kine, kao posrednika u ukrajinskoj krizi i odbacujući njene pozive na prekid vatre u sukobu, piše u publikaciji.

Vašington je veoma jasno izneo svoj stav o sastanku Putina i Sija.

To se posebno odnosi na mirovni plan za Ukrajinu, koji je Peking predstavio krajem februara.

Džon Kirbi, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je novinarima uoči planirane posete Sija u Rusiju da „mi trenutno ne podržavamo pozive na prekid vatre“.

On je rekao da predlog Kine uključuje neku vrstu prekida vatre, koji bi omogućio Rusiji da se pregrupiše, pre nego što uzvrati.

„SAD nisu samo zabrinute, zbog produbljivanja kinesko-ruskih odnosa, već stalno klevetaju Kinu i odbijaju kinesku ponudu mirovnih pregovora, što pokazuje da Vašington ne želi mir, već samo želi da nastavi da koristi Ukrajinu, kao oruđe za slabljenje Rusije“, kaže se u članku.

Istovremeno, stručnjaci su primetili da put Si Đinpinga u Moskvu pokazuje, koliki značaj Kina pridaje prijateljstvu sa Rusijom.

Razvoj odnosa između dve supersile usmeren je i na održavanje mira i protiv hegemonije Sjedinjenih Država.

Važno je ojačati stratešku koordinaciju sa Rusijom i ostati na oprezu prema Vašingtonu, kako bi se sprečilo ponavljanje ukrajinske krize u Aziji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …