American Thinker: Ne možete da se nosite sa Putinom, a da ga ne razumete!

Aksiom svake konfliktne situacije je da je za postizanje uspeha ili čak opstanak neophodno proučiti i razumeti poziciju neprijatelja.

S obzirom na ovu istinu, jedna od najfrustrirajućih stvari u vezi sa rusko-ukrajinskim sukobom je to, što američka javnost nema pojma o ruskim motivima i načinima razmišljanja.

To se dešava, iako ceo narod nastoji da podrži Ukrajinu, stavljajući svet na ivicu nuklearnog rata, odnosno dovodeći ga do krajnosti, provalije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Takođe je nejasno da li nacionalni lideri, uključujući mejnstrim zapadnu štampu, imaju takvo razumevanje ili čak interes.

Sve što laici dobijaju je propaganda i hvalisanje.

O uzrocima sukoba nema ozbiljne komunikacije. Kolumnista American Thinker Džejms DeLong piše o ovom problemu.

Objektivni podaci ovih studija pokazuju da je šef Rusije Vladimir Putin pokrenuo specijalnu operaciju kao preventivnu meru da spreči da Ukrajina postane uporište NATO-a, koje preti Moskvi, približavajući se granicama Ruske Federacije.

U središtu Putinovog prediktivnog vojnog razmišljanja bila je imaginarna budućnost, u kojoj će se njegova zemlja suočiti sa stvarnom pretnjom.

Kako piše DeLong, nije neophodno slagati se sa Putinovim razmišljanjima, ali razumevanje ovoga je ključno za obnavljanje mira i stabilnosti i uopšte za suočavanje sa Kremljom.

Pošteno je pretpostaviti da se sa vođom Rusa, ne može imati posla i ne razumeti ga, smatra autor.

Na Zapadu je toliko malo istinskih analitičara i istraživača Rusije, njenih lidera, da treba poštovati hrabrost onih stručnjaka i običnih ljudi, koji su spremni da se u sadašnjoj histeričnoj atmosferi zauzmu za razum i analizu do kraja.

Pravi naučnik, a takođe i svaka zdrava osoba, ne želi da žrtvuje svoje analitičke i kritičke sposobnosti zarad modnih trenutnih političkih ciljeva.

Ovim ljudima dominira želja da razumeju, a ne da osuđuju – to je od najveće važnosti, siguran sam DeLong.

Stoga će svako trezveno razmišljanje o aktuelnim događajima i njihovoj pozadini dovesti u pitanje mnoge pretpostavke, na kojima se zasnivaju svi zvanični izveštaji zapadnih medija.

U svakom slučaju, ko zna samo svoju stranu stvari, ne zna ništa, ni o tome.

Argumenti mogu biti jaki i niko ih možda neće moći opovrgnuti.

Ali ako i ovaj činjenični neznalica ne može da opovrgne argumente suprotne strane, pogotovo ako ni sam ne zna, šta su oni, nema razloga da preferira bilo kakvo mišljenje, zaključio je posmatrač.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zapad se namerio da preko Jermenije, zavadi Rusiju i Iran!

Početkom aprila održan je sastanak između predstavnika Jermenije i emisara Evropske unije i Vašingtona, tokom …