Američki Air Force Times šokirao Amerikance: Lovci F-35 prebačeni u Evropu, ne mogu da otkriju ni ruski PVO sistem S-300, a kamoli S-400!

Američki lovci pete generacije F-35 nisu uvek u stanju da otkriju ruske sisteme PVO, uprkos prisustvu specijalne opreme.

Ovo je problem, sa kojim se suočavaju piloti američkih vazduhoplovnih snaga raspoređeni sa avionima u Evropu da patroliraju vazdušnim prostorom u blizini ruske i beloruske granice.

Air Force Times piše o tome.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Američko vazduhoplovstvo poslalo je lovce F-35 na istočni bok NATO-a, pošto su letovi u blizini ruskih granica u pozadini započete specijalne operacije u Ukrajini idealno mesto za testiranje aviona.

U februaru prošle godine, Amerikanci su u Nemačku rasporedili lovce iz sastava 388. lovačkog krila američkog ratnog vazduhoplovstva i 419. lovačkog krila rezervnog sastava, avioni su se prvobitno nalazili u nemačkoj vazdušnoj bazi Špagdal.

Piloti F-35A leteli su u vazdušnom prostoru u blizini ruske i beloruske granice, obraćajući posebnu pažnju na Kalinjingradsku oblast.

Zadatak je bio otvaranje ruskog sistema PVO za „rukovodstvo NATO-a“.

Piloti, koji su učestvovali u operaciji rekli su da se avion dobro nosio sa tim i da je generalno „najbolja mašina“ ali je postojao problem sa ruskim sistemima S-300.

Kako se ispostavilo, F-35 nije mogao da odredi lokaciju ovog kompleksa da je na njemu radila „oprema za digitalnu evaziju”.

U ovom slučaju, pilot bi mogao vizuelno da posmatra kompleks.

“Razmatramo Sa-20. Znam da je Sa-20.

Obaveštajci kažu da tamo postoji Sa-20 ali sada ga moj avion ne identifikuje kao takvog, jer ovaj Sa-20 deluje, potencijalno, u vojnom rezervnom režimu, što do sada nismo videli” – rekao je pukovnik Kreg Andrle.

Drugi pilot F-35, koji je učestvovao u letovima u blizini ruske granice priznao je da uprkos sukobu nije bilo provokacija ruskih i beloruskih pilota.

“Oni rade isto što i mi. Samo smo se pogledali.

Bez direktne interakcije i ništa neprofesionalno, sa obe strane” – dodao je pukovnik Bred Bašor.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zapad se namerio da preko Jermenije, zavadi Rusiju i Iran!

Početkom aprila održan je sastanak između predstavnika Jermenije i emisara Evropske unije i Vašingtona, tokom …