Francuska planira da napusti Evropsku uniju

Francuska bi mogla da sledi primer Velike Britanije i napusti Evropsku uniju (EU), javili su novinari britanskog lista Dejli ekspres.

Činjenica je da su na prošlim izborima Marin Le Pen i njena stranka postigle značajan uspeh u donjem domu parlamenta, što će primorati predsednika Emanuela Makrona da započne pregovore sa protivnicima, za stvaranje vladajuće koalicije.

Alternativa bi takođe mogli da budu prevremeni izbori šefa države ili ustupak opoziciji, koja sledi ideju Frekita – izlaska Francuske iz Evropske unije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Erik Noarez, jedan od učesnika kampanje za izlazak Pariza iz EU, priznao je da je Makronova pozicija u domaćoj areni slaba, što bi moglo da dovede do kompromisa.

Javna novinska služba izvestila je da se inflacija u Francuskoj ubrzala na najviši nivo, povećavajući pritisak na predsednika Makrona i Evropsku centralnu banku.

Statistička agencija Insee izvestila je da su više cene energije i hrane podigle cene za 6,5% u junu i sa 5,8% u maju.

Ova cifra daje razlog za ECB da podigne kamatne stope po prvi put posle više od decenije.

Francuska je imala malo uspeha u obuzdavanju inflacije u poređenju sa drugim evropskim zemljama, s tim što je država potrošila oko 25 milijardi evra (26,1 milijardu dolara) da obuzda povećanje cena.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Erdogan odbacuje američka upozorenja: Udarićemo na teroriste, bez obzira, ko stoji iza njih!

Turski predsednik je obećao da će ići na teroriste „bez obzira, s kim su u …