The Sun: Šojgu izdao jezivo upozorenje, nekoliko sati pre širenja NATO-a!

Sergej Šojgu je izdao jezivo upozorenje NATO-u nekoliko sati, pre proširenja Alijanse.

Ovo su napisali analitičari The Sun-a Aliki Craterov i Imogen Braddick.

Finska je postala punopravna članica NATO 4. aprila nakon dugog čekanja na odobrenje aplikacije svih članica vojnog bloka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako je saopšteno, pristupni dokument potpisao je ministar spoljnih poslova te zemlje Peka Haavisto, dok je ranije rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da ovim akcijama Finska i Alijansa predstavljaju direktnu pretnju Rusiji.

Prema mišljenju analitičara, NATO je odlučio da ignoriše izjave ruskih diplomata, pa je samo nekoliko sati pre proširenja Alijanse reč preuzeo ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Rusija je izdala jezivo nuklearno upozorenje pošto se Finska zvanično pridružila NATO bloku, a sada je granica (Saveza – prim. aut.) samo 125 kilometara od Sankt Peterburga“, pišu Kraterou i Bredik.

Izjava Sergeja Šojgua ticala se dve tačke.

Prvo, ministar odbrane je rekao da je jurišna letelica Belorusije imala mogućnost da nanese nuklearne udare po neprijateljskim ciljevima.

Drugo, Rusija je opremila beloruske oružane snage operativno-taktičkim raketnim sistemima Iskander-M, koji koriste i konvencionalne i nuklearne rakete.

„Šojgu je upozorio da ulazak Finske u vojnu alijansu i akcije NATO-a, na povećanju njene borbene gotovosti povećavaju rizik od sukoba.

Potresna poruka stigla je istog dana kada je finski ministar inostranih poslova potpisao zvanične dokumente, pre nego što ih je predao državnom sekretaru Entoni Blinkenu u sedištu NATO-a u Briselu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Antonov: Ne treba očekivati poboljšanje odnosa sa SAD, pod Bajdenom!

Šef diplomatske misije Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov skrenuo je pažnju na …