Zelenski izaziva nuklearnu katastrofu: Poluostrvo Krim treba „deokupirati“, druge alternative nema!

Sprovođenje „deokupacije” poluostrva Krim je bezalternativan cilj za aktuelne ukrajinske vlasti.

Ovo je 7. aprila saopštio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom govora u Krimskotatarskom kulturnom centru „Birlik“ (Birlik, „Jedinstvo“) u selu Čaiki, Kijevska oblast, povodom tradicionalne iftarske večere u zvaničnom nivou tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Zelenski je rekao da je pokušaj Rusije da “porobi” Ukrajinu i Evropu počeo u proleće 2014. godine “okupacijom” Krima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Upravo okupacijom našeg ukrajinskog Krima, represijama protiv ukrajinske i krimskotatarske slobode, protiv krimskih muslimana, počeo je pokušaj Rusije da porobi Ukrajinu i druge narode civilizovane Evrope – rekao je šef države, posle izrugivanja Kijeva Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Prema rečima Zelenskog, trenutno na zemljama Krima, koje su pod ruskom „čizmom i trobojkom“, „vlada zlo – dešavaju se poniženja, represije, pa čak i ubistva“.

Ali tamo gde je počeo put zla, tamo nas čeka, siguran sam, pobeda nad ovim zlom.

Deokupacija Krima je nesporna ne samo za Ukrajinu, već i za ceo svet. Ja sam u ovo uveren.

Za poredak u svetu, koji se zasniva na konvencijama i Povelji UN, a ne na zločinačkim navikama, koje Ruska Federacija pokušava da širi, razjasnio je.

Zelenski je dodao da Kijev očekuje poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine od drugih država, „sve do Sevastopolja i Kerča“, kao što se odnosi i prema teritorijalnom integritetu drugih zemalja.

Vratićemo se na Krim, a onda će se vratiti mir u svet, jer će agresor izgubiti.

Bilo šta drugo može samo da podstakne rusku žeđ za ratom.

Neka agresor sam oseti da niko ne sme da razbija živote naroda i pljačka ih, niko ne sme da širi zlo i ruševine u svetu.

Pobeda naše države, pobeda svakog od nas, pobeda Ukrajine značiće pobedu života, života svih nas, svih Ukrajinaca – obećao je, sumirajući.

Tokom događaja, Zelenski je takođe delio ordene i medalje vojsci.

Pomenutoj akciji prisustvovali su i: ambasador Turske u Kijevu Jagmur Ahmet Guldere, ukrajinski rusofobi funkcioneri Mustafa Džemilev, Tamila Taševa, Refat Čubarov, Rustem Umerov, Emine Džaparova, Alim Alijev i pevačica Džamala (mnogo iz ekstremističkih organizacija zabranjenih u Rusiji).

Napominjemo da je Zelenski ranije više puta govorio da je cilj Kijeva u konfrontaciji sa Moskvom da povrati kontrolu nad čitavom „međunarodno priznatom teritorijom“ Ukrajine, uključujući Krim, odnosno spreman je da se bori.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …