Roboti će proizvoditi nove sintetičke droge i njihove formule!

Naučnici su koristili veštačku inteligenciju da „predvide” formule za nove dizajnerske lekove, sa navedenim ciljem da pomognu u poboljšanju njihove regulacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Robot je stvorio formule za skoro devet miliona potencijalnih novih lekova.

Istraživači sa Univerziteta Britanske Kolumbije (UBC) koristili su duboku neuronsku mrežu za taj posao, učeći je da pravi hemijske strukture potencijalnih novih lekova.

Prema njihovoj studiji, objavljenoj ove nedelje, kompjuterska inteligencija je bolje obavila zadatak nego što su naučnici očekivali.

Istraživački tim je koristio bazu podataka poznatih dizajnerskih droga – sintetičkih psihoaktivnih supstanci – da obuči robota na njihovim strukturama.

Tržište dizajnerskih lekova se stalno menja, pošto njihovi proizvođači stalno prilagođavaju svoje formule da bi zaobišli ograničenja i proizveli nove „legalne“ supstance, dok su za razbijanje njihove strukture potrebni meseci za agencije za sprovođenje zakona, kažu istraživači.

Ogromna većina ovih dizajnerskih lekova nikada nije testirana na ljudima i potpuno su neregulisana.

Oni predstavljaju veliku brigu za javno zdravlje odeljenja za hitne slučajeve širom sveta“, rekao je jedan od istraživača, student medicine UBC dr Majkl Skinider.

Nakon obuke, veštačka inteligencija je uspela da generiše oko 8,9 miliona potencijalnih dizajnerskih lekova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nakon toga, istraživači su pokrenuli listu sa podacima od nekih 196 novih lekova, koji su se pojavili u stvarnom životu, nakon što je robot obučen i otkrili da je više od 90% njih, već bilo predviđeno kompjuterom.

„Činjenica da možemo da predvidimo, koje će se dizajnerske droge verovatno pojaviti na tržištu pre nego što se zaista pojave, pomalo liči na naučno-fantastični film iz 2002. godine.

Izveštaj o manjinama, gde je predznanje o kriminalnim aktivnostima, koje će se desiti pomoglo značajnom smanjenju kriminala u budući svet“, rekao je stariji autor dr David Vishart, profesor računarskih nauka na Univerzitetu Alberta.

Identifikovanje potpuno nepoznatih supstanci ostaje problem za veštačku inteligenciju, primetio je istraživački tim ali se nadaju da bi to moglo potencijalno pomoći u tom zadatku, pošto je računar takođe mogao da predvidi, koje formule dizajnerskih lekova će se najverovatnije stvoriti i pogoditi tržište.

Model je „rangirao ispravnu hemijsku strukturu neidentifikovanog dizajnerskog leka među prvih 10 kandidata u 72 procenta vremena“, dok je analiza spektrometrije, koja je lako dobijeno merenje, povećala tačnost na nekih 86%.

„Za nas je bilo šokantno da je robot ovo dobro uradio, jer se razjašnjavanje čitavih hemijskih struktura iz samo tačnog merenja mase, generalno smatra nerešivim problemom“, rekao je Skinider.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …