Dačić neće u Strazbur na prijem Kosova u Savet Evrope

Ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da možda neće otputovati u Strazbur povodom 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope zbog najava da će Komitet ministara Saveta Evrope 19. aprila otpočeti proceduru i raspravu za prijem tzv. Kosova u tu organizaciju, na desetogodišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma.

On je na konferenciji za medije nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Gabona Jolandom Nijonde kazao da se na 10 godina Briselskog sporazuma najavljuje da će Komitet ministara Saveta Evrope otpočeti proceduru prijema Kosova, u tu instituciju.

„Ako je to tačno, ja neću ići u Strazbur, jer u Savet Evrope nikada nije bilo primljeno ništa što nije država“, istakao je srpski šef diplomatije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Istakao je da je nemoguće da se sa jedne strane brani teritorijalni integritet Ukrajine, a da se sa druge strane ruši teritorijalni integritet Srbije.

Dačić je najavio da će narednih dana Srbija imati veoma živu diplomatsku aktivnost.

Osim najavljene posete Strazburu, koja je dovedena u pitanje, Dačić je najavio i razgovore s ministrima spoljnih poslova Švedske i Francuske.

Kada je reč o saradnji sa Gabonom, Dačić je naglasio da će u oktobru biti obeleženo pola veka diplomatskih odnosa dve zemlje.

On je rekao da veoma ceni odnose sa tom zemljom.

„Želimo da naše odnose pretočimo u konkretnu saradnju – da povećamo ekonomsku saradnju, saradnju u oblasti obrazovanja“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ove godine su date četiri stipendije za studente iz Gabona, a Srbija želi da ih bude znatno više.

Šefica diplomatije Gabona rekla je da u poslednjih 50 godina nije bilo dovoljno saradnje i da je zbog toga došla, kako bi tu saradnju konkretizovali.

Fonet

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …