SAD upozorile saveznike NATO-a, na moguću upotrebu nuklearnog oružja, od strane Rusije!

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman rekla je da Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u treba da paze na znake da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

Upozorenje je izdao zamenik šefa američke diplomatije na otvaranju godišnje konferencije alijanse o kontroli naoružanja, koja se ove godine održava u Severnoj Americi, prenosi Rojters.

Svi smo gledali i brinuli se da će Vladimir Putin upotrebiti ono, što on smatra nestrateškim taktičkim nuklearnim oružjem ili upotrebiti neku vrstu demonstracionog efekta za eskalaciju ali kao deo kontrolisane eskalacije rizika, Šerman je rekao, dodajući da je „važno paziti na to“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Diplomata je izjavu šefa ruske države o razmeštanju taktičkog naoružanja Moskve u Belorusiji nazvao „pokušajem da se pretnja upotrebi na kontrolisan način“.

Istovremeno, rusko rukovodstvo negira nameru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, navodi izdanje britanske novinske agencije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji se pridružio Shermanu na konferenciji, nazvao je ruski plan za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji delom dugogodišnjeg modela opasne, neodgovorne nuklearne retorike.

Štaviše, ova retorika se intenzivirala u kontekstu tekućeg sukoba u Ukrajini, tvrdi Stoltenberg.

Zamenik šefa Stejt departmenta uverio je saveznike u NATO da će SAD nastaviti da dele obaveštajne podatke sa svim zemljama alijanse, kako bi svi znali „gde smo”.

Nakon početka specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini, zemlje NATO-a su počele da se pripremaju za neprijateljstva na istočnim granicama alijanse.

Bivši visoki zvaničnici Severnoatlantske alijanse ispričali su izdanju o novoj taktici, koju su zemlje NATO-a počele da koriste protiv Rusije nakon početka NVO-a.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …