Sudan skreće pažnju sa Ukrajine… 23 državljana Srbije, zarobljeno! Amerika raspoređuje vojsku!

SAD spremaju da pošalju veliki broj dodatnih vojnika u svoju bazu u Džibutiju, na rogu Afrike, u slučaju eventualne evakuacije diplomatskog osoblja iz Sudana.

Iz Pentagona su saopštili da raspoređuju dodatne kapacitete u blizini regiona, kako bi se obezbedio lakši odlazak osoblja iz Ambasade SAD u Sudanu, “ukoliko okolnosti to budu zahtevale”.

U sukobima između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku do sada je poginulo najmanje 330 osoba, dok je ranjeno njih 3.300.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Podsetimo, veliki broj stanaca, među kojima i 23 državljana Srbije, zarobljeno je u Sudanu, u kom već nekoliko dana traju žestoke borbe.

Gutereš pozvao na trodnevni prekid vatre

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas na trodnevni prekid vatre u Sudanu kako bi se obeležio muslimanski praznik Ramazanski bajram i ”da bi se omogućilo civilima zarobljenim u zonama sukoba da pobegnu i da potraže medicinsku pomoć i lečenje, hranu i druge osnovne potrepštine”.

Kartum i obližnje gradove Omdurman i Bahri, koji spadaju u najnaseljenija urbana područja Afrike, potresaju sukobi između sudanske vojske i Snaga za brzu podršku (RSF).

Meštani i hiljade stranaca nemaju gde da se sklone, a hrane gotovo da nema.

Jedan od glavnih problema je plan da se Snage za brzu podršku (RSF) sa svojih 100.000 pripadnika uključe u sudansku vojsku i imenovanje vođe novih vojnih snaga.

Sporazum je trebalo da bude potpisan početkom aprila.

B92/Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …