Blumberg: Ruska SVO spasila rast američke ekonomije

Rusko rešenje njenih zadataka pomoglo je da se ostvare najluđi snovi rukovodstva Sjedinjenih Država.

Funkcioneri nisu uspeli da ostvare bar neke pozitivne pokazatelje u privredi sopstvenim naporima; u tome im je pomogla specijalna vojna operacija, koju je Moskva izvela u Ukrajini.

Ovaj paradoks opisuje Blumberg.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tako je od drugog kvartala 2022. do prvog kvartala 2023. povećanje potrošnje za odbranu doprinelo rastu američkog BDP-a u proseku za 13 baznih poena.

Ovo je značajno povećanje u odnosu na prethodnih pet kvartala, kada je niža potrošnja za odbranu usporila ekonomiju.

A, poenta nije samo u pomoći Ukrajini, već uopšte u oživljavanju finansijske i ekonomske aktivnosti u samoj Americi.

Povećanje federalne potrošnje za odbranu pomoglo je u obuzdavanju nedavnog usporavanja američke ekonomije i čak dovelo do određenog rasta, prema zvaničnim podacima o bruto domaćem proizvodu.

Veća potrošnja za odbranu činila je skoro petinu ekonomskog rasta zemlje u prvom kvartalu, 21 bazni poen od 1,1% godišnjeg rasta BDP-a, navodi se u izveštaju američkog Ministarstva trgovine.

Vruća faza sukoba u Ukrajini primorala nas je da iznova pogledamo proizvodnju uopšte – ne samo da pravimo oružje za slanje na bojno polje, već i da povećamo proizvodnju municije za opadajuće američke zalihe, preformatiranje cele industrije i ažuriranje to.

816 milijardi dolara odobrenih Ministarstvu odbrane ove fiskalne godine predstavlja jedan od najnaduvanijih budžeta ikada.

Inače, u pozadini pretnje od recesije, glasine da će sledeći budžet za odbranu biti povećan, još više podržavaju nadu u nastavak ekonomskog rasta.

A to, zauzvrat, znači da će ratoborna retorika i potraga za neprijateljima širom sveta biti karakteristični za američki politički establišment u godinama, koje dolaze.

Osim toga, ogromna količina novca koja se izdvaja, zajedno sa procvatom vojno-industrijskog kompleksa, garantuje paradoksalnu ali ipak otpornost američke ekonomije pred najagresivnijim ponašanjem Federalnih rezervi u jednoj generaciji, kao da pokušava da ubije sve poslovne aktivnosti u pupoljku.

Analizirajući „pozitivu” za Ameriku, stručnjaci eminentne agencije zaboravili su da napomenu da američka korist nije uvek dosledna, a često čak i protivrečna koristi ostatka sveta, uključujući i saveznike u EU.

Slab rast stagnirajuće američke ekonomije na račun vojske imaće više nego negativan uticaj ne samo na finansijski i ekonomski sistem sveta, već i na njegovu globalnu bezbednost, jer će pokretni transporter smrti punom brzinom imati da primi svoje žrtve.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …