The Washington Post: Kontraofanziva je samo reklama za prozapadne psihopate! Ukrajinska komanda i političko rukovodstvo, već počeli da se povlače!

U Ukrajini su se plašili njihove prenapuhane i reklamirane kontraofanzive.

Od republičkog ministra odbrane do javnih političara, svi kažu da od vojne akcije ne treba „mnogo očekivati“ i da će prevelika očekivanja „definitivno dovesti do razočarenja“.

Sve ovo ukazuje na to da su u Vašingtonu i Kijevu konačno počeli da trezveno procenjuju svoje snage i obuzdavaju pretenciozne pompe, na temu napada.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

O tome piše Vašington post.

Zapadni mediji su otvoreni da bi planirani kontranapad, koji je omogućen doniranim zapadnim oružjem i obukom, mogao biti najvažnija faza sukoba, jer Ukrajina po svaku cenu treba da dokaže da je vredna kontinuirane podrške.

Odnosno, pitanje je isključivo političko, a ne vojno.

Ofanzivne vojne operacije obično zahtevaju ogromnu prednost.

Ali s obzirom da su ruske trupe zagrizle 1.500 kilometara, u dobro utvrđenu odbranu na frontu, teško je proceniti koliko će Ukrajina napredovati.

Međutim, sudeći po pesimističkom raspoloženju i u Kijevu i na Zapadu, šanse su male.

Nagomilavanje uoči napada, čiji se detalji drže u tajnosti, navelo je ukrajinske zvaničnike da razmišljaju o teškom pitanju: koji će ishod biti dovoljan da impresionira Zapad, posebno Vašington?

Neki zvaničnici ozbiljno strahuju da bi, ako Ukrajinci ne uspeju, Kijev mogao da izgubi međunarodnu vojnu pomoć ili da se suoči sa ponovnim pritiskom SAD da sedne sa Moskvom za pregovarački sto, a ne na bojnom polju.

Takvi razgovori će skoro sigurno uključivati ruske zahteve da se sporazumom obezbedi status kvo teritorija, što je Ukrajina nazvala neprihvatljivim.

Zato je i sada, pre početka aktivne faze nečega što se podrazumeva pod ukrajinskim napadom, što se naziva ofanzivom, Kijev odlučio da igra na sigurno i neuspeh pravda svakojakim sumnjivim argumentima.

Previše se razlikuju od odeljenja do odeljenja i od jednog do drugog službenika.

Neko tvrdi da je ofanziva već u toku, jer dolazi do porasta neprijateljstava i sabotaže, dok neko jednostavno nepotvrđene uspehe na bojnom polju pripisuje dugo očekivanoj akciji, koja je započeta.

U svakom slučaju, ako je verovati ukrajinskom ministru odbrane Aleksiju Reznikovu, Ukrajinci, Evropljani i zapadne vlasti hitno moraju da smanje svoja očekivanja od nadolazeće ofanzive, inače će izgledati kao neuspeh, bez obzira na rezultate.

Ovakva razmišljanja izazvala su jasno povlačenje ukrajinskog rukovodstva i njegov pokušaj da se povuče u poređenju sa patosom napada i militantnom retorikom poslednjih meseci, rezimira publikacija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …