Jasna poruka iz Bundestaga: Nemačka protiv zakona menjala granice Srbije

Кakav dijalog Beograda i Prištine treba da podržimo i kako da izbegnemo opasnost da se Srbija i tzv. Кosovo dodatno udaljavaju.

To se juče zapitao u Bundestagu poslanik Alternative za Nemačku Jens Kestner.

“Srbiju, čiji je, po mom mišljenju, Kosovo i dalje sastavni deo, moramo više približiti nama, umesto što tražimo ono što nas razlikuje! Ukoliko stalno tvrdite da se zalažete protiv promene granica, bilo gde na svetu, imamo li pravo da previdimo činjenicu da smo i sami već učestvovali u protivpravnoj promeni granica u tom regionu! Srbija danas i dalje opravdano ukazuje na tu protivrečnost”, poručio je Kestner na sednici na kojoj se vodila debata o predlogu Vlade kancelarke Angele Merkel da se produži misija Kfora za vojnike Bundesvera do 30. juna 2022. godine.

Prema tom predlogu, na tzv. Kosovu može da bude angažovano maksimalno 400 nemačkih vojnika.

Kestner je naveo i da ukoliko ne postoji dovoljno hrabrosti da se napravi revizija nemačke politike prema regionu Zapadnog Balkana i da se ona istinski vrati na područje poštovanja međunarodnog prava nekom vrstom reintegracije Кosova u Srbiju, on smatra da ne treba apriori odbacivati inovativna rešenja krijući se iza principa nepromenjivosti granica.

“Pozivam političke aktere u Nemačkoj da se ozbiljno zamisle nad ovom temom, kako rešavajući jedan problem ne bismo stvorili nove i Srbiju, kao ključnu državu regiona, naterali da saradnike za pronalaženje pravednog rešenja traži na nekoj drugoj strani”, izneo je poslanik AfD.

Za povlačenje nemačkih trupa sa Kosova juče se založila i poslanica Levice Žaklin Nastić, koja je podsetila kolege u parlamentu da “na Kosovu funkcioniše mreža organizovanog kriminala, čiji nalogodavci su potpisali i ubistvo srpskog lidera Olivera Ivanovića”.

Ističući da njena stranka odlučno odbacuje predlog o produženju mandata Kfora, Nastić je rekla da “poslanici Bundestaga dajući zeleno svetlo tom vladinom predlogu, pomažu da ta kriminalna mreža na Kosovu i dalje opstaje”.

Poslanik Zelenih Manuel Saracin rekao je da smatra bespredmetnim debatu o ovoj temi, budući da su, kako je rekao, Beograd i Priština saglasni da “Kfor mora da ostane na Kosovu”.

Inače, prema obrazloženju vlade u Berlinu, produžetak misije Kfora se traži “zbog činjenice da, iako mirna i stabilna, situacija na Kosovu i dalje nosi potencijal eskalacije konflikta, budući da normalizacija odnosa sa Srbijom nije u izgledu”.

(kosovo online)

Check Also

Saudijska Arabija napustila petrodolar!

Dan ranije, prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman Al Saud najavio je da neće prisustvovati …