Zelenski skakuće od sreće! – Vašington obeća novu vojnu pomoć Ukrajini od 1,2 milijarde dolara!

SAD su danas najavile novu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 1,2 milijardi dolara namenjenoj da ojača vazdušnu odbranu zemlje naspram Rusije, što je odmah pozdravio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Nova pomoć odražava odlučnost SAD da nastavi da podržava Ukrajinu tako što joj nabavlja presudne kratkoročne resurse, kao što su sistemi za vazdušnu odbranu i artiljerijsku municiju, dok dugoročno jača njen kapacitet odbrane, navodi se u saopštenju Pentagona.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je „znak solidarnosti“ dat na, kako je rekao, simboličan dan za Ukrajinu, Dan Evrope i Dan pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Zajedno idemo ka novoj pobedi“, rekao je Zelenski na Tviteru.

Kijev već mesecima govori da priprema veliku kontraofanzivu da oslobodi teritorije koje je Rusija okupirala.

Pentagon ne precizira koji je protivvazdušni sistem predviđen ali paket pomoći uključuje municiju za sisteme protiv dronova kao i artiljerijske granate kalibra 155 milimetara.

Ukrajina stalno poziva Zapad da joj pošalje više oklopnih vozila, artiljerije i municije ali takođe borbene avione i sisteme za gađanje velikog dometa da bi mogla da pogodi rusku logistiku daleko od linije fronta.

Sa novom pomoći ukupna vojna pomoć SAD Ukrajini dostigla je 36 milijardi dolara od početka ruske ofanzive 24. februara 2022.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Orban: Niko u Evropi ne veruje u pobedu Ukrajine! ​

Evropske zemlje ne veruju u pobedu Ukrajine, a rezultati izbora za Evropski parlament i predsedničkih …