Srbija postala šahovska velesila!

Krajem aprila odjeknula je ogromna vest u svetu šaha, iako nije bila posebno propraćena u domaćim medijima. Ruski velemajstor Aleksej Sarana ubuduće će nastupati pod srpskom zastavom, a informaciju je zvanično potvrdio Šahovski savez Srbije.

„Sarana je jedan od najtalentovanijih mladih igrača sveta. On praktično na nedeljnom nivou pravi neverovatne uspehe na onlajn turnirima koji se održavaju na platformi chess.com.

Sarana u ubrzanom i brzopoteznom šahu (cuger) konstantno pobeđuje sve najbolje svetske igrače – nedavno je porazio Magnusa Karlsena, suverenog svetskog broja jedan“, kaže za Sport klub Miodrag Perunović, selektor šahovske reprezentacije Srbije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ne radi se samo o turnirima koji se igraju preko interneta.

Sarana (Elo rejting 2685) je sada došao do faze karijere u kojoj nije samo „veliki talenat“, već i neko ko se na najvišem nivou dokazao kao veliki igrač. U martu je u Vrnjačkoj Banji osvojio Evropsko prvenstvo u pojedinačnoj konkurenciji!

Vlada Republike Srbije odobrila je da se 23-godišnjem Moskovljaninu Sarani dodeli srpski pasoš, pa je on tako postao najbolje rangirani srpski šahista.

Saranin „transfer“ u šahovsku Srbiju ima još veću težinu kada se u ozbir uzme činjenica da je nekoliko nedelja ranije objavljeno će za Srbiju nastupati još jedan ruski velemajstor – Aleksandar Predke.

Zbog čega ruski šahisti napuštaju svoju zemlju?

Razlog za šahovske migracije je jasan – rat u Ukrajini uzrokovao je sankcije Rusiji na sportskom planu, a takvu meru preduzela je i Međunarodna svetska šahovska federacija (FIDE). U sklopu sankcija ruskim šahistkinjama i šahistima, na pojedinačnim takmičenjima Rusima je onemogućeno da igraju pod nacionalnim simbolima.

U ekipnim takmičenjima im nastup uopšte nije dozvoljen! Prelazak u drugi savez ruskim šahistima daje mogućnost da zaobiđu mnoge administrativne neprilike.

Sarana i Predke nisu jedini ruski igrači koji su napustili svoju državu, ali su ubedljivo najveća imena koja su odlučila da se takmiče pod drugom zastavom. Dmitrij Andrejkin (2729), Vladimir Fedosejev (2674), Kiril Aleksejenko (2686) i Nikita Vitjugov (2724) takođe više ne borave u Rusiji, ali i dalje nastupaju pod neutralnom zastavom FIDE, a ne pod okriljem nekog drugog nacionalnog saveza.

Najveći ruski šahista današnjice je bez sumnje velemajstor iz Brijanska – Jan Nepomjaščij (2795). Radi se o drugom najbolje rangiranom igraču sveta, dvostrukom izazivaču za naslov svetskog prvaka i čoveku koji je nedavno u Astani iz ruku ispustio titulu svetskog prvaka u duelu sa Lirenom Dingom.

„Nepo“ nije krio protivljenje ratu u Ukrajini. On je bio najzvučnije ime među potpisnicima pisma koje su ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poslali ruski šahisti – ukupno njih 44.

„Protivimo se bilo kakvim vojnim dejstvima na teritoriji Ukrajine i tražimo da primirje smesta stupi na snagu. Zahtevamo odluku mira, koja će sukob odvesti putem dijaloga i diplomatskih pregovora“, stoji u poruci koju je, između ostalih, potpisao Nepomnjaščij.

Ipak, Nepo, kao ni mnogi drugi, zasad nije zvanično napustio ruski šahovski sistem. Tačnije, nije se privoleo drugom savezu. Drugu državu nije odabrao ni spomenuti Fedosejev, iako je zvanično izjavio:

„Ne želim više da predstavljam Rusiju nijednom u svom životu.“

Treba naglasiti da postoje i izuzetno poznati ruski šahisti koji su podržali Rusiju tokom vojnog sukoba u Ukrajini. Pre svih, to je Sergej Karjakin, koji se 2016. godine sa Magnusom Karlsenom takmičio za titulu prvaka sveta.

Karjakin, svojevremeno najmlađi velemajstor u istoriji šaha, direktno je podržao Vladimira Putina i invaziju, zbog čega ga je FIDE suspendovala. Što se tiče ruskih vlasti, ne iznenađuje ni podrška Anatolija Karpova, nekadašnjeg prvaka sveta, koji je od 2011. godine poslavnik Državne Dume.

Ipak, veći broj elitnih ruskih šahista protivi se ratu i mnogi žive van svoje države. Međutim, i dalje su Sarana i Predke jedini koji su rešili da prihvate drugi pasoš – i to srpski. Kako je do toga došlo?

Ruski šahisti u Srbiji – privremeni boravak ili ne?

Veliku ulogu, kao i obično kada su istorijske odluke u pitanju, odigrala je slučajnost. U beogradskom hotelu „Kraun plaza“ se od prvog do 14. marta 2022. godine odvijala druga faza prestižnog turnira „FIDE gran pri“.

Bilo je to samo nekoliko dana po izbijanju rata u Ukrajini, a pred beogradskom publikom su se, između ostalih našli i ruski velemajstori AndrejkinVitjugovGriščukFedosejev i Predke. Tokom dve nedelje u glavnom gradu Srbije donete su odluke koje su u velikoj meri izmenile tok života mladih ruskih šahista.

Andrejkin je otputovao u Severnu Makedoniju, Predke u Uzbekistan, Fedosejev je na kraju završio u Španiji sa kolegom Danilom Jufom, a potom im se pridružio i Aleksejenko.

Sarana je ipak odlučio da ostane u Beogradu. Iznajmio je stan u srpskoj prestonici zajedno sa svojim bratom, a potom krenuo na intenzivne časove engleskog i rešio „da se u Rusiju neće vraćati neko vreme, ili bar dok se rat ne završi.“

Pre dolaska u Beograd, Sarana je živeo sa majkom u Moskvi, a prema njegovim rečima u intervjuu za Chess.com, majka je podržala odluku da ostane u Srbiji.

„Mnogo volim Rusiju, ali mrzim sve te političke stvari. Ono što naša vlada radi je apsolutno odvratno.

Ne mogu ništa da uradim u vezi sa tim, ali ne mogu ni da prihvatim stanje stvari. Svi ruski šahisti se protive ratu, osim Karjakina“, kazao je Aleksej Sarana, čiji je otac Ukrajinac i živi u Kijevu.

Sarana je, živeći u Beogradu, nastavio da radi ono što najbolje ume – da izvanredno igra šah. Takmičio se onlajn, ali je učestvovao i u Prvoj ligi Srbije tokom 2022. godine, kao i na brojnim drugim jakim turnirima.

I Predke se odlično snašao u Srbiji kada su šahovska takmičenja u pitanju – osvojio je „Memorijal Svetozara Gligorića“, a na veoma jakom „Paraćin openu“ završio je kao drugi iza mladog Indijca Ramešbabua Pragnanande.

Novi srpski reprezentativci

„Ruski šahisti, koji su doputovali u Srbiju posle izbijanja rata, uglavnom žive u Novom Sadu i Beogradu. To je slučaj i sa Saranom i Predkeom. Zanimljivo je da su oni ti koji su kontaktirali sa Šahovskim savezom Srbije“, kaže šahovski trener Miodrag Perunović, koji je imao i priliku da razgovara sa obojicom ruskih velemajstora.

„Iako se nalaze u svetskom vrhu, radi se o izuzetno finim momcima, koji čvrsto stoje na zemlji“, kaže selektor Srbije.

Zašto su baš sada, posle više od jedne godine provedene u Srbiji, ruski velemajstori rešili da se priklone Šahovskom savezu Srbije?

Ruske šahovske vlasti su 28. februara zvanično saopštile da neće biti članica Evropske šahovske federacije, već je u Abu Dabiju ugovorila pristupanje šahovskoj Aziji. Rusija se na taj način priklonila tržištu u velikoj ekspanziji, u kojem je pritom takmičenje Rusima olakšano jer ne podležu sankcijama.

Ruski igrači su tako dobili krajnji rok da podnesu zahteve da se priključe savezima drugih zemalja, ukoliko i dalje žele da se takmiče na turnirima u evropskim državama.

„Neki igrači nastavljaju da se takmiče pod neutralnom zastavom FIDE, ali nekima odgovara da budu deo federacije, to im olakšava nastupe“, kaže Perunović.

Prelazak šahista iz jednog u drugi savez nije novina, naprotiv. U toku je veliki migracioni period kada su elitni svetski šahisti u pitanju, ne samo u Srbiji, već i na globalnom nivou.

Iranac Alireza Firuža je postao Francuz. Italijan Fabijano Karuana, Kubanac Lejnijer Domingez i Jermen Levon Aronijan su postali Amerikanci. Mađar Rihard Raport, koji dugo živi u Beogradu, postao je Rumun, baš kao i Ukrajinac Kiril Ševčenko. Ruskinja Aleksandra Kostenjuk, nekadašnja svetska šampionka, sada je Švajcarkinja…

Čitav proces je dodatno ubrzao rat u Ukrajini. Srbija je u „velikoj seobi šahista“ dobila dvojicu fantastičnih igrača – 50. i 51. na svetu prema zvaničnom rangiranju FIDE. Neverovatno je da obojica imaju identičan Elo rejting – 2685.

Novi izgled srpskog šaha

Dolazak Sarane i Predkea pod okrilje ŠSS jasno poručuje – Srbija postaje evropska velesila.

Reprezentacija Srbije u sastavu Aleksandar Inđić – Velimir Ivić – Robert Markuš – Ivan Ivanišević – Miloš Perunović je u Sloveniji 2022. godine ostvarila najveći uspeh otkad se takmiči samostalno i podelila plasman od šestog do osmog mesta. Sada na taj sastav dolaze još dvojica novih igrača i velikih imena.

„Posle dolaska Sarane i Predkea možemo da kažemo da su velike ambicije potpuno opravdane pred odlazak na najveće turnire“, kaže selektor Perunović.

Ipak, neminovno je da će neki od srpskih igrača sada biti višak u reprezentaciji. Jednostavno, došli su velemajstori višeg ranga.

Ako Srbija želi da bude konkurentna za sam evropski i svetski vrh, a rukovodstvo Saveza na čelu sa Draganom Lazićem to ne krije, onda je ovakav potez očekivan.

„Federacije imaju izbor – ili će da se prate tokovi širom Evrope i angažuju stranci, ili će se osloniti isključivo na svoje snage“, objašnjava selektor.

Stranci u srpskom sportu

Šah nije jedini sport u kojem naturalizovani stranci igraju pod grbom Srbije – daleko od toga.

Primera radi, na prethodnim velikim takmičenjima u rvanju medalje za Srbiju su između ostalih osvajali: Zurabi Datunašvili i Mihail Kadžaja (rođeni u Gruziji), Ali Arsalan (rođen u Iranu), kao i Georgij Tibilov i Hetik Cabolov (rođeni u Rusiji). U boksu Srbija proživljava najuspešniji period u istoriji, a medalje na svetskim i evropskim šampionatima osvajaju bokseri rođeni u Rusiji – Vladimir MirončikovVahid AbasovArtjom Agejev… Jedna od najbitnijih košarkašica srpske reprezentacije prethodnih godina je i Ivon Anderson, plejmejker iz Arkanzasa i osvajačica Evrobasketa iz 2021. godine.

Što se šahovske reprezentacije Srbije tiče, nema sumnje da će samo prisustvo Sarane i Predkea, kao i eventualno novih ruskih igrača u budućnosti, dovesti do povećanja nivoa kvaliteta.

Spisak najboljih srpskih igrača trenutno izgleda ovako:

1. VM Aleksej Sarana, 2685

2. VM Aleksandar Predke, 2685

3. VM Aleksandar Inđić, 2618

4. VM Robert Markuš, 2598

5. VM Velimir Ivić, 2595

6. VM Bojan Vučković, 2554

7. VM Miloš Perunović, 2552

8. VM Ivan Ivanišević, 2531

9. IM Marko Nenezić, 2514

10. Boban Bogosavljević, 2510

„Srpski preprezentativci će biti inspirisani da se dodatno potrude, kako bi obezbedili mesto u državnom timu, ali i kako bi bili konkurentniji na turnirima. Ne znači to da oni dosad nisu radili vredno, naprotiv. Ipak, sada će imati dodatni motiv da napreduju, što je odlično.

I u mlađim kategorijama srpskog šahovskog sistema prisutan je veliki broj Rusa.

U gotovo svim uzrastima mladi ruski igrači su blizu vrha tabele. To je dobro za srpski šah jer automatski povećava nivo kvaliteta – i kod igrača i kod trenera“, kaže Perunović.

Epilog ovog trenda tek treba da dobijemo, ali jasno je da se stvari u srpskom šahu, kao i u srpskom sportu uopšteno, menjaju na neke nove načine. Naredne decenije pokazaće delotvornost novog tipa ulaganja u srpski sport.

Nikola Novaković @nikolanvkvc

Sport Klub

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Pokrenut program „Proba-3“: Izaziva se veštačko pomračenje sunca!

Evropska svemirska agencija pokrenula je program „Proba-3“, u kom će prvi put u istoriji pokušati …