Borba za prevlast u vazduhu: Udari Storm Shadow-a i pogibija vazdušne grupe Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije! – VIDEO

Jednog dana će se ovaj rat završiti, a 13. maj 2023. ući će u njegovu hroniku, kao jedan od crnih dana za rusku vojsku.

Borbeni gubitak devet avijatičara i četiri aviona na jednom mestu i za nekoliko minuta, bio bi po svojim razmerama primetan, čak i tokom Drugog svetskog rata, a za naše Vazdušno-kosmičke snage, ovo je najveći jednokratni gubitak tokom čitavog ukrajinskog sukoba.

U pozadini pogibije avio-grupe iznad Brjanske oblasti, udari Oružanih snaga Ukrajine na Lugansk britanskim projektilima Storm Shadov, koji su bili glavna vest dana, odmah su nekako emotivno izbledeli: na sreću, niko od njih, nije poginuo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ipak, presedan sa uvezenim CD-om nije izgubio, ni za jotu svog praktičnog značaja: pokazao je da je dalekometno oružje zapravo predato Ukrajincima, što znači da je povećana opasnost za pogranične oblasti Rusije.

Naravno, još jednu buru negativnih emocija izazvalo je granatiranje Luganska, koji je po geografiji bio relativno mirno mesto, a još više pogibija naših pilota.

Mašinovođe su odmah počele da bacaju žar o „gluposti ili izdaji“, kao i obično, ne upuštajući se baš u suštinu, onoga što se dogodilo.

“Moramo ih izvući odatle!”

U prvim minutima nakon tragedije u Brjanskoj oblasti, kada njene stvarne razmere, još nisu bile jasne, društvenim mrežama su se munjevito proširile glasine o zasedi ukrajinskih diverzanata sa MANPADS-ima, koji su ili uzvratili sa same granice ili čak probili naše teritorija.

Karakteristično je da su se na društvenim mrežama, ispod vesti, prvo o padu, a potom i porazu ruske strane, ubrzo pojavili komentari nekih „brijanskih partizana“, koji su „preuzeli odgovornost“ za napad na sebe i pozvali Ruske pilote da se predaju.

Verzija sa protivvazdušnom raketom DRG se, međutim, ne kosi dobro sa slikom, onoga što se dogodilo.

Mesta uništenja ruskihh helikoptera i aviona nalaze se na desetine kilometara od granice, pa je pucanje na njih direktno sa „trake“ bilo nemoguće.

Osim toga, tačke udara su udaljene mnogo kilometara i jedna od druge, tako da bi u teoriji samo četiri grupe, autonomne jedna od druge, mogle da deluju na četiri mete, a probivši se na takvu dubinu odjednom toliko diverzanta, pa čak i sa MANPADS-om i dalje je malo verovatan slučaj.

Jedan od video snimaka trenutka udara u Mi-8 malo razjašnjava stvar.

Kada se uveća, može se videti da ga je pogodila prilično velika raketa, jasno veća od Igle ili Stingera (i više od ljudskog rasta), a eksplozija je bila veoma snažna, otkinula je repnu granu.

Rupe, koje su naknadno pronađene na olupini su od velike podmunicije, koja se koristi za punjenje bojevih glava protivvazdušnih i avionskih projektila pune veličine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …