Na noćnom nebu možete videti Zemlji najbližu supernovu, u poslednjoj deceniji ali će uskoro nestati…

Supernova se pojavila u galaksiji van naše. Poznata kao galaksija Pinvheel (takođe poznata kao Messier 101 ili M101), to je velika, slobodno vrtložna, rastegnuta, otvorena spiralna galaksija, koja se može videti malim teleskopom, pod uslovom da je nebo dovoljno tamno.

Sve što je potrebno da bi se ovaj fenomen sagledao do detalja je okular početnog nivoa i prilično otvoreno područje, bez svetlosnog zagađenja.

Galaksija Pinvheel, koja sadrži novu supernovu, nalazi se u blizini granice koja razdvaja Veliki medved, od Boots Shepherda.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ako pronađete Velikog medvjeda, zamislite liniju, koja dolazi od dvije zvijezde na ručki, Alioth i Mizar.

Nastavljanje ove linije na istoj udaljenosti od Mizara staviće je u neposrednu blizinu M101.

Iskusni astronomi amateri upoznati sa posmatranjem M101 mogu vizuelno da vide supernovu, kao malu tačku svetlosti, u jednom od spiralnih krakova.

Međutim, supernovu nije tako lako otkriti na nebu.

Jedan od razloga za probleme sa vidljivošću je njegova prividna veličina: M101 je otprilike jedna trećina prividnog prečnika Meseca; stoga je njegova ukupna osvetljenost „razbacana“ do tačke, u kojoj kontrast između njega i pozadinskog neba otežava uočavanje, u većini slučajeva.

Poznato je da je otkrivena supernova zvezda koja je višestruko veća i masivnija, od našeg Sunca.

Ako bi takva zvezda zamenila sunce u Sunčevom sistemu, mogla bi da izađe izvan orbite Marsa.

Zvezde stvaraju energiju pretvaranjem vodonika u helijum duboko unutar jezgra.

Kada zvezda akumulira dovoljno helijuma u ​​svom jezgru, njena aktivnost se značajno povećava i ona nabubri u crvenog giganta ili supergiganta, poput Betelgezea, u sazvežđu Orion.

U takvim zvezdama, jezgro konstantno proizvodi teže elemente, kako bi uravnotežilo nemilosrdni pritisak gravitacije.

Ali čim jezgro počne da proizvodi gvožđe u svom sastavu, dani zvezde su odbrojani; formiranje elemenata težih od gvožđa, pre troši nego proizvodi energiju.

Na kraju, pošto jezgro više ne može da izdrži ogromnu težinu zvezde, ono se urušava, izazivajući katastrofalnu eksploziju supernove.

Rezultujući nalet svetlosti i energije, prema grubim procenama naučnika, mogao bi biti ekvivalentan 10 milijardi običnih zvezda.

Upravo takav događaj možemo da posmatramo upravo sada, iako se u stvari eksplozija zvezde nije dogodila prošlog petka, pošto se M101 nalazi na udaljenosti, od oko 21 milion svetlosnih godina, od Zemlje.

Tako je svetlost od eksplozije u dalekoj prošlosti univerzuma putovala svemirom 21 milion godina, pre nego što je prošle nedelje, konačno stigla do naše planete.

Astronomi će sigurno nastaviti da posmatraju supernovu u narednim danima, primećujući bilo kakve fluktuacije u osvetljenosti, pre nego što ona na kraju nestane.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Snimljen NLO, koji leti pored komercijalnog aviona! – VIDEO

Video prikazuje NLO koji leti pored aviona iz komercijalnog leta. Zamislite da ste u avionu …