NATO raspoređuje dodatne snage na KiM! – Čen Bo: Primetili smo, predsedniče – VIDEO

Jutros je na severu Kosova i Metohije mirno, posle noćašnjeg sukoba pripadnika KFOR-a, sa Srbima u Zvečanu.

U opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, tokom boći nije bilo incidenata, a broj pripadnika KFOR-a je pojačan.

Za danas su ponovo zakazani protesti Srba u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Njihov zahtev je povlačenje specijalaca sa severa Kosova i Metohije, kao i da novoizabrani albanski gradonačenici na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne dolaze na posao u srpske opštine.

Bocan-Harčenko: Vučić rešen da problem na KiM razreši diplomatskim putem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rešen je da diplomatskim putem reši problem na Kosovu i Metohiji, spreman je za pregovore, ali zaһteva neutralnost Zapada, izjavio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko posle sastanka s Vučićem.

“Rešavanje kosovskog problema Vučić u celini vidi isključivo uz pomoć diplomatije, i spreman je za pregovore. Istovremeno zahteva da se postigne zaista veća neutralnost Zapada, i što je najvažnije, poštenje Zapada”, rekao je Bocan-Harčenko za rusku televiziju Rusija24.

NATO raspoređuje dodatne snage na KiM

Komanda združenih snaga NATO u Napulju saopštila je da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu kao podrška snagama KFOR-a.

“NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu, kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo.

NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve svojih snaga (ORF) za zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnoj pripravnosti”, navodi se u objavi Komande združenih snaga na Tviteru.

Kfor metalnom ogradom blokirao školu u Zvečanu

Pripadnici Kfora u Zvečanu postavili su danas metalnu ogradu uz samu kapiju Osnovne škole “Vuk Karadžić”, koja se nalazi u neposrednoj blizini opštine, javlja dopisnik Tanjuga.

Na taj način su, pored osnovne, blokirane i srednja škola i obdanište.

Škole na severu Kosova i Metohije ne rade od ponedeljka.

Čen Bo: Primetili smo, predsedniče

Ambasadorka Kine Čen Bo izjavila je danas na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Kina podržava napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

“Primetili smo da ste i Vi predsedniče i Vlada Republike Srbije mnogo uradili na smirivanju tenzija.

Kineska strana podržava napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i protivi se jednostranim akcijama privremenih institucija u Prištini, koje poziva da ispune preuzete obaveze”, rekla je kineska ambasadorka.

Ona je podsetila na izjavu kineskog Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se NATO poziva da iskreno uvažava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, navodi se u saopštenju.

Vučić je, dodaje se, upoznao ambasadorku Čen Bo sa hronologijom jučerašnjih događaja “koji su još jednom, naočigled međunarodne zajednice, demonstrirali politiku netrpeljivosti i nasilja protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji”.

On je dodao da “ovakvo ponašanje privremenih institucija u Prištini održava konstantne tenzije u celom regionu i ocenio kao neprihvatljivo stanje stalnog straha i zabrinutosti u kojem živi srpska zajednica” na Kosovu.

Vučić je istakao da “Srbija ima veliko poverenje u pravičnost prijateljske Kine i poštovanje za njenu iskrenu posvećenost ravnopravnosti svih zemalja u svetu, bez obzira na veličinu i brojnost stanovnika”, dodaje se u saopštenju.

Stigla vozila teške mehanizacije

Pripadnici Kfora koji su oko zgrade Opštine u Zvečanu dovezli su još vozila teške mehanizacije i veće količine bodljikave žice, a u blokadi su ulice koje vode ka tom objektu.

Kako javlja Kosovo onlajn, uprkos nezvaničnim informacijama da bi danas oko 15 sati pripadnici Kosovske policije mogli da se povuku iz zgrade Opštine, na terenu se trenutno situacija ne odvija u tom smeru.

Pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije i dalje su u zgradi Opštine, a nekoliko blindiranih vozila ispred te zgrade.

Službenici Opštine Zvečan koji su se i jutros okupili ispred zgrade nadaju se da će im biti omogućeno vraćanje na radna mesta.

 

B92

 


Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …