Montgomeri: Kurti je poput Zelenskog, ultranacionalista koji tačno zna šta radi ili pokušava da uradi!

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri kaže da je predsednik Srbije bio u pravu, što je zvao ambasadore da ih upozori na opasnosti postojeće situacije.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ultranacionalista, koji tačno zna šta radi ili pokušava da uradi.

“On pokušava da natera Zapad da kosovsku situaciju ‘posmatra’ kao drugu Ukrajinu, zamenjujući kosovske Srbe ukrajinskim Rusima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Iako nekolicina ljudi na Zapadu, koji zaista poznaju region (kao što je Karl Bilt) može da uvidi taj trik, mnogi neće.

Ako situacija eskalira i Vojska Srbije interveniše, zapadne pristalice Kosova mogu da zatraže sankcije, slične onima koje su uvedene Rusiji”, rekao je on za Tanjug komentarišući dešavanja na severu KiM.

Kako je rekao problem za Vučića je kako da izbegne da upadne u ovu zamku, a da i dalje štiti kosovske Srbe, kao i da je njegova najbolja šansa da natera KFOR da agresivno interveniše, kako bi preokrenuo ovu situaciju.

“Treba uložiti sve napore da se to uradi. Imaju li volje?

Nisam siguran ali znam da su beskrajni pozivi na nastavak dijaloga beskorisni.

Kurti sada treba da oseti stvarne posledice za svoje postupke i kosovski Albanci moraju da se primoraju da shvate posledice Kurtijeve politike”, rekao je Montgomeri.

On je dodao i da je tragedija, u tome što bi “postupanje ranije ili sada” moglo da izgleda “teško” za Zapad ali da će ih istorija grubo uhvatiti, ako ne preduzmu nešto i ako dođe do još jednog rata na Balkanu, u trenutku kada je jasan cilj američkog predsednika Džoa Bajdena, upravo suprotan.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …