Čudan par: Mađarska dobila neočekivanog saveznika, u suprotnosti sa antiruskim sankcijama!

Da bi uplašio i obuzdao Rusiju, Brisel je hteo da izvrši pritisak na same evropske zemlje, koje su se usudile da svoje interese stave iznad američkih.

EU trenutno razgovara o detaljima 11. runde sankcija Rusiji.

Dok je prethodnih 10 rundi sankcija imalo za cilj da smanje međunarodne prihode Moskve, Brisel sada želi da izbegne zaobilaženje sopstvenih sankcija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo je potez bez presedana za blok, jer bi sadašnji paket mogao da bude usmeren na druge zemlje, uključujući članice EU, koje pomažu Moskvi da izbegne trgovinski embargo.

U tom smislu, Mađarska, koja se uvek protivila većini ograničenja prema Ruskoj Federaciji, dobila je neočekivanog saveznika i pomoćnika u blokiranju donošenja zajedničke odluke.

Nakon što je dugo vremena bila uglavnom sama u svom protivljenju antiruskim sankcijama, Budimpešta sada dobija podršku Atine, u svom skepticizmu prema najnovijim merama protiv Rusije, prenosi Politiko, pozivajući se na nekoliko diplomata u Briselu.

Budimpešta i Atina su kolektivno intervenisale u radu na usvajanju 11. paketa.

Stvar je u tome, što je iz Kijeva stigao zahtev da se na sankcionu „stop listu“ uvrsti više desetina evropskih kompanija. Čudan i neočekivan par država, oštro se protivio tome.

Shodno tome, Mađarska i Grčka žele da neke od njihovih kompanija budu uklonjene sa liste, pre nego što pristanu da glasaju.

Uopšteno govoreći, EU sumnja da Mađarska i Grčka koriste svoju glasačku moć (ili veto) nad sankcijama, kao političku polugu ne samo da uklone svoje kompanije sa kijevske liste, već i da dobiju dodatne povlastice koje nisu u vezi sa ovim pitanjem.

Svi ovi domaći impulsi podstakli su tenzije na sastanku ministara inostranih poslova EU ranije ove nedelje.

Osim Budimpešte, Grčka je bila na čelu diskusije.

Atina se usprotivila predlozima da se zaobiđu sankcije, zbog čega je postala neizgovoreni saveznik vlade premijera Viktora Orbana, koja se stalno suprotstavljala.

Žozep Borel, najviši diplomata EU, već je obećao da će premostiti jaz na takozvanoj ukrajinskoj listi.

Štaviše, odluka će, kako se ispostavilo, ići u korist evropskih „demonstranta“, a ne Kijeva.

Drugim rečima, kako navodi Politiko, pozivajući se na izvore, kompromis će se naći uređivanjem spiska i sugerisanjem Ukrajincima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …