Nastavlja se “rat” Mađarske i EU: EP usvojio rezoluciju, kojom osuđuje Mađarsku!

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju u kojoj osuđuje “namerne i sistematske pokušaje” Mađarske da podrije vrednosti EU.

EP je izrazio zabrinutost u vezi njenog predstojećeg preuzimanja mesta predsedavajućeg Unije, za 2024.godinu.

U rezoluciji, usvojenoj sa 442 glasa “za”, 144 “protiv” i 33 uzdržana, zakonodavci EU su doveli u pitanje kredibilitet Mađarske za ispunjavanje uloge predsedavajućeg Saveta Evropske unije u drugoj polovini 2024. godine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Članovi Evropskog parlamenta su istakli važnost uloge predsedavajućeg Saveta u “unapređivanju rada Saveta na zakonodavstvu EU, obezbeđivanju kontinuiteta agende EU i predstavljanju Saveta u odnosima sa drugim institucijama EU”.

Evropski parlament “postavlja pitanje kako će Mađarska moći verodostojno da ispuni ovaj zadatak 2024. godine, s obzirom na njenu neusaglašenost sa evropskim pravom i vrednostima, kao i principom iskrene saradnje”, stoji u rezoluciji.

Evroparlamentarci zato traži od Saveta EU “da se što pre iznađe odgovarajuće rešenje” i napominju da bi EP “mogao da preduzme odgovarajuće mere ako se takvo rešenje ne pronađe”.

Evropski zakonodavci izražavaju i zabrinutost, zbog situacije, u kojoj evropske vrednosti u Mađarskoj nastavljaju da se urušavaju, uprkos aktiviranju člana 7 Ustava EU, protiv te zemlje.

Usvojena Rezolucija osuđuje vladine “komunikacione kampanje protiv EU” za koje je EP rekao da su “deo vladine strategije da se skrene pažnja sa njene neusklađenosti sa vrednostima sadržanim, u članu 2 Ustava EU i njene sistemske korupcije”.

S obzirom na evropske parlamentarne i lokalne izbore 2024, poslanici Evropskog parlamenta pozvali su mađarsku vladu da sprovođenje svojih izbora, uskladi sa međunarodnim standardima.

Dokument skreće pažnju na “izveštaje o metodama zastrašivanja, kao što su posete tajne policije kancelarijama nekih kompanija i drugi oblici pritiska, kojima se služe određene osobe, za koje se zna da su povezane sa bliskim krugom ili kancelarijom premijera”.

Za ta zastrašivanja se tvrdi da su imali za cilj da “pod svoju kontrolu stave, one delove mađarske industrije, za koje se smatra da su od strateškog značaja”.

Evropski parlament je, takođe, izrazio zabrinutost, zbog zamrznutih fondova EU i odlaganja relevantnih reformi u Mađarskoj.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …