Adio, Silvio!

Silvio Berluskoni, medijski magnat koji je vodio Italiju devet godina, umro je od leukemije sa 86 godina.

Milijarder je 5. aprila bio hospitalizovan šest nedelja zbog slabosti povezane s plućnom infekcijom ali lekari su otkrili da boluje od hronične leukemije.

Životni put tog večnog povratnika, čija je politička smrt nekoliko puta bila pogrešno najavljivana, isprepleten je s italijanskom istorijom poslednjih trideset godina.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Njegova karijera bila je obeležena skandalima i pravnim problemima, koji su se u poslednjih deset godina koncentrisali na postupke povezane s njegovim poznatim seksualnim zabavama “bunga bunga”.

Putin mu poslao 20 boca votke

Jedan od poslednjih skandala izbio je krajem prošle godine kada je procurio snimak tajnog razgovora lidera Forca Italije Silvija Berluskonija na kojoj on vatreno brani Putinovu invaziju na Ukrajinu.

Snimak je nastao dan ranije tokom zatvorenog skupa s upravo izabranim senatorima Forca Italije u Montećitoriju.

Na istom sastanku je snimljen i kako se hvali da mu je Putin čestitao rođendan, tako što mu je poslao 20 boca votke, a da je on Putinu uzvratio s 20 boca lambruska i da su razmenili “slatke poruke”.

To predstavlja kršenje evropskih sankcija koje su uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavila je tada Evropska komisija.

Evropske sankcije uključuju zabranu uvoza ruskog alkohola uključujući votku, saopštila je Komisija dodavši da nema naznaka za poklone te da je na državama članicama da te sankcije provode.

Branio Putina i rusku invaziju

Italijanski mediji su idućeg dana objavili novi snimak na kom Berluskoni stranačkim kolegama objašnjava rat u Ukrajini čvrsto zagovarajući rusku poziciju o tome kako je došlo do invazije na suverenu državu.

“Znate li kako se dogodilo ovo s Rusijom? Ali za ovo vas molim za maksimalnu diskreciju. Obećavate?

Bilo je ovako – 2014. u Minsku, u Belorusiji, potpisan je sporazum između Ukrajine i dve novonastale republike Donbasa za mirovni sporazum kako se više ne bi međusobno napadali.

Ukrajina baca taj ugovor k vragu godinu dana kasnije i počinje da napada granice dve republike.

Dve republike trpe vojne gubitke koji, kažu mi, dolaze na 5000–6000–7000 mrtvih. Dolazi Zelenski, utrostručuje napade na dve republike. Smrtnost se povećava”, govorio je Berluskoni.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …