Stoltenberg traži: “Mir – da ali ne da Rusija diktira uslove”, iako Ukrajina nema nikakve vojne uspehe!?

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da ne treba požurivati mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije, ukoliko bi to značilo da Moskva diktira uslove mira.

Nakon što je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa ove nedelje u Kijevu rekao da “mir treba postići diplomatijom, što pre je moguće”, Stoltenberg se složio ali ne po svaku cenu.

“Svi želimo da se ovaj rat okonča. Ali da bi mir bio održiv, mora biti pravde.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mir ne znači zamrznuti konflikt i prihvatanje dogovora koji diktira Rusija”, rekao je Stoltenberg za nemački list “Velt am Zontag”.

On je rekao da “samo Ukrajina” može da određuje koji su uslovi prihvatljivi.

“Moramo da osiguramo da, kada se ovaj rat završi, postoje kredibilni sporazumi kojima se garantuje ukrajinska bezbednost, tako da Rusija ne može ponovo da napadne, čime bi ciklus ruske agresije bio slomljen.

Zato, dodao je Stoltenberg, “što više okupirane teritorije Ukrajina može da oslobodi, imaće bolje karte za pregovaračkim stolom” po pitanju postizanja pravednog i trajnog mira.

Rusija: Odbili smo seriju napada na tri linije fronta, najaktivniji pritisak Ukrajine je u Zaporožju

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage odbile seriju ukrajinskih napada na tri dela linije fronta gde je Ukrajina najaktivnije vršila pritisak u regionu Zaporožja, prenosi Rojters, koji nije mogao nezavisno da proveri te tvrdnje.

U saopštenju se ne pominje selo Pjatihatki u Zaporožju, za koje je ruski zvaničnik ranije rekao da ga je zauzela Ukrajina.

Kijev regrutuje bolesnike i one, koji nisu služili vojni rok

Kijevski režim počeo je da mobiliše čak i one državljane Ukrajine, koji imaju urođeno srčano oboljenje i koji nikada nisu služili vojni rok.

Ovo je rekao zarobljeni vojnik Oružanih snaga Ukrajine Vitalij, za “RIA Novosti”.

“Došao mi je poziv. Posle su došli i vojni komesari.

Hteli su da formiraju četu za obezbeđenje, kao teritorijalnu odbranu, kaja bi štitila škole, bolnice i opštinske zgrade u okrugu.

Ja nisam služio vojni rok, imam urođenu srčanu bolest pa nisam uzet u vojsku na odsluženje vojnog roka”, rekao je zarobljenik.

Rusija podigla helikoptere: Izvedeno osam napada

Ruski helikopteri Ka-52 i Mi-28 i lovci Su-25 izveli su osam raketnih napada na ukrajinske snage u kupjanskom pravcu, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe snaga „Zapad“ pukovnik Sergej Zibinski.

U oblasti Staroverovke raketne jedinice gađale su iz višecevnog raketnog sistema „tornado S“ 14. odvojenu mehanizovanu brigadu, uključujući njeno naoružanje, vojnu i specijalnu tehniku.

On je dodao da je ruska artiljerija otkrila i uništila ukrajinsku diverzantsko-izviđačku grupu 32. posebne mehanizovane brigade, a takođe sprečila tri pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Berestovo i Steljmahovka.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vulin: Ko ne voli Rusiju, nije prijatelj Srbije!

Bivši šef Srpske bezbednosno-informativne agencije (BIA) senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je da su …