Medvedev: Nemačka se ponaša, kao „neprijatelj“ Rusije

Berlin je objavio „hibridni rat“ Moskvi snabdevajući Kijev oružjem, smatra bivši ruski lider.

Berlin nema pravo da kritikuje Moskvu, zbog njene odluke da obustavi izvoz gasa kroz gasovod Severni tok, izjavio je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

On je dodao da se sama Nemačka ponaša, kao „neprijatelj Rusije“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nemačka je „uvela sankcije Rusiji i njenim građanima“, napisao je Medvedev u Telegramu u nedelju, dodajući da Berlin takođe „snabdeva Ukrajinu smrtonosnim oružjem, koje se koristi protiv naših oružanih snaga“.

Takve akcije predstavljaju ništa manje od „hibridnog rata“, rekao je bivši predsednik.

Komentar je usledio, kao odgovor nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, koji je ranije rekao da Berlin više ne vidi Moskvu, kao pouzdanog snabdevača naftom i gasom.

„Rusija više nije pouzdan energetski partner“, rekla je kancelarka na konferenciji za novinare najavljujući dodatne mere vredne 65 milijardi evra (64,7 milijardi dolara) koje imaju za cilj da zaštite nemačke potrošače i preduzeća, od rastuće inflacije izazvane energetskom krizom.

Potez Berlina usledio je pošto je ruski državni energetski gigant Gasprom najavio da će na neodređeno vreme obustaviti tranzit gasa, kroz gasovod Severni tok, navodeći tehničke probleme izazvane sankcijama Zapada.

EU je optužila Rusiju za oružje za izvoz energije.

Nemačka podržava Kijev od početka ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara.

U Ukrajinu je poslala protivvazdušne raketne sisteme Stinger, samohodne haubice Panzerhaubitze 2000 i tenkove za protivvazdušne topove Gepard, zajedno sa nizom drugog naoružanja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …