Si Đinping: Tajvan će biti vraćen silom, ako je potrebno!

Kina je poslala ratne brodove i borbene avione u blizini Tajvana tokom posete američkog ministra finansija Dženet Jelen Pekingu, u cilju ublažavanja odnosa.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da prati situaciju, u kojoj je učestvovalo 13 aviona i šest plovila, a kopneni raketni sistemi su spremni da odgovore.

Četiri aviona, uključujući dva mlazna lovca SU-30, prešla su srednju liniju u Tajvanskom moreuzu, koji služi kao fakto granica između strana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kina tvrdi da je Tajvan deo njihove teritorije, koja će biti vraćena silom ako je potrebno, i redovno šalje vazdušne i pomorske misije.

Podrška SAD samoupravnoj ostrvskoj republici, koja se odvojila od kontinentalne Kine tokom građanskog rata 1949. godine, ostaje glavni kamen spoticanja za veze sa Pekingom.

Neposredno pre dolaska američke ministarke Jelen, kineski predsednik Si Đinping posetio je istočni štab Narodnooslobodilačke armije.

Njeno područje delovanja je direktno fokusirano ka ostrvu preko Tajvanskog moreuza.

Si zatražio izradu ratnih planova

Obraćajući se komandantima u sedištu provincije Đangsu u četvrtak, Si je “naglasio napore da se… probije nova osnova za razvoj komande i spremnost za rat”, preneli su kineski državni mediji.

Kineski predsednik je pozvao na “izradu plana za slučaj rata i na pojačanju obuke u stvarnim borbenim uslovima kako bi se povećale sposobnosti snaga da se bore i pobeđuju”, navodi se u izveštajima.

Peking se takođe oštro protivi vojnoj podršci SAD Tajvanu, a nedavno je Si Đinping kritikovao predstojeću prodaju topovske municije i druge opreme vredne 440 miliona dolara, optužujući Vašington da je Tajvan pretvorio u bure baruta.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …