TRAMPOV KONTRAUDAR: Afera o mitu od 6 miliona dolara u Ukrajini, u priču umešan i sin Džozefa Bajdena?

Vlasti Ukrajine su danas saopštile da su osujetile pokušaj podmičivanja sa šest miliona dolara.

Mito je trebalo da dovede do odustajanja od krivične istrage protiv direktora gasne kompanije Burisma u čijem je upravnom odboru ranije bio sin tadašnjeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Ukrajinski tužilac za borbu protiv korupcije Nazar Kolodnicki rekao je da su uhapšene tri osobe.

On je podvukao s pokušajem nuđenja mita nisu povezani ni Džozef Bajden, kandidat demokrata na predstojećim izborima u SAD, ni njegov sin Hanter.

Kolodnicki i direktor Agencije za borbu protiv korupcije Artem Sitnik kazali su da je podmićivanje trebalo da dovede do toga da njihove službe zatvore istragu protiv direktora Burisme Mikole Zločevskog, bivšeg ministra ekologije.

Zločevski je osumnjičen da je ministarsku poziciju koristio za bogaćenje sopstvene gasne kompanije.

Kompanija Burisma, jedan od najvećih privatnih snabdevača gasom u Ukrajini, bila je prošle godine u centru postupka opoziva američkog predsednika Donalda Trampa.

Postupak je pokrenut pošto se saznalo da je Tramp tražio od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži da li je Bajden kao potpredsednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o Burismi i istragu poslovanja Hantera Bajdena u toj firmi.

Hanter Bajden je 2014. godine postao član upravnog odbora Burisme, kada je njegov otac bio potpredsednik SAD i vodeća američka ličnost za odnose s Ukrajinom.

Odbor je napustio 2018. godine.

(Beta)

Check Also

Zapad se namerio da preko Jermenije, zavadi Rusiju i Iran!

Početkom aprila održan je sastanak između predstavnika Jermenije i emisara Evropske unije i Vašingtona, tokom …