Blumberg: Lideri članica NATO na samitu poslali Zelenskom jasnu poruku “MORATE DA SE OHLADITE”! – VIDEO

Lideri zemalja NATO tokom zajedničke večere sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim na samitu Alijanse u utorak u Vilnjusu pozvali su ga da se „ohladi“ nakon njegove kritike na račun bloka, objavila je agencija „Blumberg“, pozivajući se na izvore.

Zelenski je prethodno nazvao apsurdnim odsustvo vremenskih rokova za pozivanje Ukrajine u NATO, kao i njeno članstvo u Alijansi.

On je ocenio da to liči na nespremnost da se Kijev pozove da pristupi bloku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema pisanju agencije, šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak čak je telefonirao savetniku za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejku Salivanu, iako je tekst završne izjave NATO bio odobren još pre nego što su Ukrajinci stigli na događaj.

„Blumberg“ navodi da, kada je Zelenski došao na samit, drugi lideri su ga kritikovali i dali mu do znanja da je otišao predaleko.

– Morate da se ‘ohladite’ i sagledate ceo paket (obaveza Zapada) – tako je, prema agenciji, glasila poruka lidera članica NATO Zelenskom za večerom.

Ističe se da su Amerikanci bili iznervirani izjavom Zelenskog, Britanci su radili na popuštanju napetosti, dok su Nemci pokušavali da pronađu alternativne varijante za rešavanje situacije.

Agencija, pak, za ovakve tvrdnje nije iznela nikakve dokaze.

Zelenski Londonu: Kako još da zahvalimo?

Zelenski je, pored toga, komentarišući izjavu ministra odbrane Velike Britanije Bena Volesa da Kijev treba da bude zahvalan Zapadu za dostavljenu pomoć, izjavio da možda svakog jutra treba zahvaljivati za pomoć Ukrajini.

– Uvek smo bili veoma zahvalni Velikoj Britaniji. Kako još treba da zahvalimo?

Još možemo da od jutra kad se probudimo zahvalimo ministru.

Neka mi napiše kako treba da zahvalim i ja ću tako i učiniti – rekao je Zelenski na konferenciji za štampu na kraju samita NATO.

Danas je u prestonici Litvanije završen samit NATO.

Prema završnom saopštenju koje je objavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, učesnici samita doneli su odluku da ne traže od Ukrajine da ispuni Akcioni plan za članstvo u NATO, a takođe su odobrili višegodišnji program vojne pomoći zemlji.

Članice su obećale da će pozvati Ukrajinu u Alijansu „kada svi uslovi za to budu ispunjeni“ ali tek nakon završetka sukoba.

Novosti online/Sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …