Industrijski parazit: Kompanije za usluge naftnih polja, “odsviraće” kraj eri crnog zlata!

Globalno energetsko tržište doživljava oživljavanje dugoročnih izvoznih ugovora.

Više nafte i gasa je ugovoreno na papiru nego što se stvarno može dobiti u fizičkoj količini.

Da bi ispravili neravnotežu, proizvođači se bore da povećaju proizvodnju, ali to rade posebno zbog opadanja ulaganja u istraživanje i bušenje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, na ovom putu čeka ih još jedan test, koji je direktna posledica delovanja u sferi zakona čistog tržišta.

Kako proizvođači nafte i gasa traže efikasne i isplative načine da povećaju proizvodnju, sektor intervencija na bušotinama bi trebalo da dobije značajan podsticaj, izvještava stručnjak iz industrije OilPrice.

Predviđeno je da će troškovi dodatnog razvoja (intervencije) kako bi se iz postojeće bušotine izvukli maksimalni resursi umesto bušenja nove ove godine skočiti za skoro 20 odsto i iznositi 58 milijardi dolara.

Ristad Enerdži simulacije pokazuju da je ovo samo početak naleta u narednim godinama, jer se fokus na efikasnosti intenzivira.

Prema prognozama, modernizacija će uticati na više od 17 odsto bušotina u periodu do 2027.

Reč je o oko 260 hiljada bunara širom sveta.

Više od 11 milijardi dolara ukupne potrošnje ići će na segment seče i perforacije, dok će sektori sanacije i hemikalija naftnih polja zajedno činiti 35%.

Za svako poskupljenje krive će biti naftne uslužne kompanije, koje će pokušati da povećaju sopstveni profit, iskorištavajući trenutak potražnje za opremom i hemikalijama za povećanje proizvodnje, shvatajući da bez njih proizvođači, neće funkcionisati.

Vreme nagle potražnje je uvek dobar razlog za dodatnu zaradu, čak i ako pretvori velike igrače u industrijskim uslugama, u prave hijene ili parazite koji mogu da okončaju izvesni oporavak proizvodnje usled slabljenja ionako slabe industrije svojom nezajažljivom pohlepom.

Kao rezultat toga, svi ovi faktori – teškoća razvoja, prirodna “otpornost” dotrajalih bunara, visoka cena naftnih usluga – uticaće na konačnu cenu sirovina, čime će se samo pre završiti era crnog zlata.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …