Šolc: Ukrajina će se pridružiti Evropskoj uniji, nakon završetka rata!

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će Ukrajina nakon okončanja oružanog sukoba postati punopravna članica Evropske unije.

Prema njegovim rečima, time će biti okončano „gorko poglavlje u istoriji evropskog kontinenta”.

Šolc, koji je na čelu ove političke snage, je na svečanosti posvećenoj 160. godišnjici osnivanja Socijaldemokratske partije Nemačke izrazio nadu da bi upravo SPD trebalo da podrži Ukrajinu u oružanom sukobu sa Rusijom, a takođe podržava postojeće principe u pogledu neupotrebe sile, nepovredivosti granica, kao i prava svih naroda na samoopredeljenje i očuvanje teritorijalnog integriteta država.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ranije je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg rekao da pitanje pristupanja Ukrajine Evropskoj uniji ne bi trebalo da bude prioritet.

Šefa austrijskog ministarstva spoljnih poslova je gotovo doslovno podržala njegova nemačka koleginica Analena Berbok, koja je rekla da trenutno nije na dnevnom redu pitanje davanja Ukrajine članstvu u Evropskoj uniji i dobijanja bezbednosnih garancija Kijeva od NATO-a.

Šef diplomatskog odeljenja EU Žozep Borel je zauzvrat rekao da ukrajinske vlasti treba da ubrzaju proces reformi i prelaska na evropske standarde kako ne bi propustile „jedinstvenu šansu za pridruživanje Evropskoj uniji“.

Borel je rekao i da su zemlje EU već završile obuku 15.000 ukrajinskih vojnika i planiraju da obuče isto toliko do kraja ove godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …