Politiko: Erdogan je glavni „trgovac” svetske politike

Na samitu NATO-a u Viljnusu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan iznervirao je i partnere i neprijatelje okrećući diplomatske pregovore u svoju korist.

O tome piše publikacija Politico.

Svako, ko je računao na dugotrajnost na mestu šefa države da bi umanjio veštinu nepredvidivosti turskog predsednika bio bi razočaran njegovim iskazivanjem snage na godišnjem samitu NATO ove nedelje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo piše kolumnista Džejmi Detmer.

Erdogan je šokirao zapadne saveznike, kao i ruskog predsednika Vladimira Putina, svojom otvorenom podrškom nastojanjima Ukrajine za članstvo, rekavši da ta zemlja „zaslužuje članstvo u NATO-u“.

Zatim je brzo dodao novi neizvodljiv uslov da se Švedska ne stavi veto na ulazak u NATO: Evropska unija mora prvo da unapredi dugo zastoju nastojanja Turske za pridruživanje političkom bloku.

Na prvi pogled, Erdoganove mahinacije u vezi sa EU, Švedskom i Rusijom deluju prevrtljivo, pa čak i haotično.

Ali njegovo ponašanje ima sva obeležja otomanskog ponašanja i trgovačkog rituala, na Velikom bazaru u Istanbulu, samo uz mnogo veće uloge.

Erdogan je ove nedelje radio ono što je oduvek radio – igrao se sa svim stranama, hiroviti se cenkajući da dobije ono što želi, a ne samo da bi držao Švedsku na uzici, kada su u pitanju kurdski aktivisti.

U Evropi su Erdogana već počeli da nazivaju najboljim i glavnim trgovcem svetske politike, koji u izvesnoj meri vešto manevriše između nepomirljivih partija, Istoka i Zapada.

Ne uspeva uvek da postigne ono što želi, a da ne govorimo o ublažavanju krize unutar države, međutim, neverovatna vitalnost i tvrdoglava nepredvidivost, sve više karakterišu turskog lidera.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …