Evo kako je panter stigao u Apatin…

Crni panter, za kojim se danima traga u Apatinu i okolini, još uvek nije pronađen, piše nova.rs i podseća da akciji hvatanja ove opasne zveri učestvuju i lovočuvari iz „Vojvodinašuma“, koji poznaju teren, kao i policijski službenici iz Apatina.

Kako se ističe, postoje dve teorije odakle crni panter u Apatinu.

– Jedna od mogućnosti je da je reč o životinji koja je pre godinu dana pobegla iz Kiškunhalaša, mađarskog grada samo 40 kilometara udaljenog od granice sa Srbijom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

S obzirom na prirodu zveri, nije isključeno da godinu dana šeta, po pograničnim šumama.

Druga opcija, za lovce mnogo realnija, je da je pobegao iz nečije kuće, jer je držanje divljih životinja, kao kućnih ljubimaca, nažalost, sve češća pojava – navodi nova.rs.

Takođe se podseća da poljoprivrednik iz Apatina Petar Sladić tvrdi da je 30. oktobra prilikom setve na svojoj njivi, na atarskoj tromeđi Apatina, Sonte i Svilojeva, video crnog pantera.

Da nije reč o lovačkim pričama potvrdilo je i JP „Vojvodina šume“, koje je upozorilo građane na opasnost.

– U atarima opštine Apatin je uočen crni panter (leopard).

Predator je izrazito opasan i ovim putem apelujemo na građane da vode računa o sebi i svojim bližnjima“, saopštili su iz JP Vojvodinašume i dodali da ukoliko neko uoči leoparda treba odmah da obavesti nadležnu policijsku stanicu – navodi se u tekstu.

Životinja je poslednji put viđena u nedelju u Banji Junaković, gde je dronom sa termalnom kamerom pretraživan teren.

Iako se u subotu pojavio snimak životinje nalik zverkama iz porodice mačaka u neposrednoj blizini Banje, a bilo je tvrdnji i da je ušla u banjski krug, to se ipak nije dogodilo.

Kada panter bude otkriven, na scenu treba da stupe stručnjaci iz Zoološkog vrta Palić, koji imaju najsavremenije sredstvo za omamljivanje životinja.

Ako im to pođe za rukom, zver će biti prebačena i zbrinuta na Paliću.

Teren, koji se pretražuje pogoduje boravku ovakve zveri, jer ima dovoljno vegetacije i divljači, a nema prirodnih neprijatelja.

Ono, što nadležnima otežava zadatak je činjenica da je velika mačka vrlo pokretna životinja i da tokom noći može da pređe i do 30 kilometara.

Opština Apatin u subotu je uputila upozorenje građanima da se ne kreću područjem, u kojem je primećen panter, jer se radi o nepredvidivoj divljoj životinji.

Danas Online

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …