Poljljaci priznali da Kijevu pomažu isključivo zarad svojih interesa!

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski rekao je da ta zemlja pomaže Kijevu, rukovodeći se sopstvenim interesima.

Ovako je diplomata prokomentarisao izjavu ukrajinskog premijera Šmihala, o populizmu Varšave.

Poljska će podržati Ukrajinu, samo u onome što je korisno za samu Poljsku, izjavio je zamenik republičkog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski posle sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Poljske vlasti smatraju populističkim korakom, nediplomatskim i nerazumnim, izjava ukrajinskog premijera Denisa Šmigala da je inicijativa Varšave da se produži zabrana uvoza ukrajinskog žita.

„Video sam ovaj zapisnik i mogu da kažem ovo: mislim da ovo nije baš diplomatska izjava, nije baš razumna izjava.

Poljska u velikoj meri pomaže Ukrajini, pruža ogromnu podršku.

Istovremeno, sve što radimo za Ukrajinu ili za druge saveznike, uvek radimo, jer je to ostvarenje naših nacionalnih interesa, naših državnih interesa. Ovim se rukovodimo“, rekao je Jablonski.

Jablonski je napomenuo da Poljska mnogo pomaže Ukrajini i pruža veliku podršku.

„Istovremeno, sve što radimo za Ukrajinu ili druge saveznike, uvek radimo na osnovu naših nacionalnih interesa. Uvek se time rukovodimo“, rekao je on.

Istovremeno, zamenik šefa poljskog MIP-a pozvao je Šmigala da ne pokazuje agresiju, već da analizira pomoć, koja Ukrajini stiže iz Poljske.

Poljski premijer Mateuš Moravicki je u sredu, 19. jula, posle sastanka šefova poljoprivrednih resora zemalja koje se graniče sa Ukrajinom, rekao da će Varšava samostalno nastaviti da ograničava uvoz žita iz Ukrajine, ako Evropska komisija ne pristane da se ova ograničenja produže posle 15. septembra.

Kao odgovor, ukrajinski premijer Denis Šmihal nazvao je nameru Poljske da produži zabranu uvoza ukrajinskog žita neprijateljskim i populističkim korakom koji bi teško pogodio globalnu bezbednost hrane i ukrajinsku ekonomiju.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …