EKSPLODIRAO RAT U IZRAELU! – Rakete lete na sve strane, vojnici i civili ratuju na ulicama… – VIDEO

Vojne snage su potvrdile i da su prethodne noći izvele desetine vazdušnih napada na oblast Gaze, čiji su cilj bila vojna postrojenja i pripadnici Hamasa.

Sukobi na teritoriji Izraela eksalirali su u utorak. Rakete lete na sve strane, vojnici i civili ratuju na ulicama…

Broj mrtvih raste a kraj se ne nazire.

Izrael je dobio ultimatum da povuče svoje snage iz džamije Al-Aksa i naselja Šeik Džarah u “okupiranom Istočnom delu Jeruslima Al-Kudsu”.

Nakon toga začule su se sirene za uzbunu u glavnom gradu Tel Avivu.

Podsetimo, Palestinci su rano jutros lansirali na desetine raketa iz Gaze, a Izrael je uzvratio novim vazdušnim udarima.

Izraelska vojska saopštila je jutros da je kao odgovor na granatiranje iz pojasa Gaze na Izrael gađala 130 ciljeva na palestinskom području koji pripadaju Hamasu.

Vojne snage su potvrdile i da su prethodne noći izvele desetine vazdušnih napada na oblast Gaze, čiji su cilj bila vojna postrojenja i pripadnici Hamasa.

Rekapitulacija

Tenzije između izraelske i palestinske strane buknule su danas pretvorivši se u građanski rat na ulicama, u najvežim sukobima još od “pedesetodnevnog rata” 2014. godine.

Palestinske snage u Gazi ispalile su stotine raketa na Izrael, a druga strana je pojačala vazdušne udare.

U izraelskom napadu potpuno je uništena dvanaestospratnica u središtu Gaze u kojoj su čelnici Hamasa imali svoje kancelarije.

U napadima poginulo je najmanje 28 Palestinaca, među kojima desetoro dece, a 125 ljudi je ranjeno,

Hamas je, nakon toga, ispalio 130 raketa na izraelsku metropolu Tel Aviv. Pogođeni su i gradovi Aškelon i Ašdod, južno od Tel Aviva.

U Jerusalimu su na ulicama bili nemiri, izraelske snage uple su na prostor džamije Al Aksa, a žestoki ulični nemiri proširili su se i na druge gradove. Najdramatičnije je u Lodu, u kom je proglašeno i vanredno stanje.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zapretio je da će palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Islamski džihad skupo platiti za današnje napade.Istovremeno, predstavnici Hamasa osuđuju izraelska dejstva i prete daljom odmazdom.

Međunarodna zajednica je podeljena u podršci ali ujedinjena u pozivima na mir, a za danas je zakazana i sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

B92

Check Also

Senator Vens: Američki establišment očajnički pokušava da ubedi Amerikance da je sve u redu!

Debata o pomoći Kijevu predstavlja posredni spor između desničarskog establišmenta i desnih populista oko pravca …