Zaustavljena ukrajinska kontraofanziva dovela Bajdena u nezgodnu poziciju!

Bajdenove nade u pregovorno rešenje sukoba u Ukrajini blede pred našim očima, piše VSJ.

Zaustavljena kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine ne samo da nije opravdala očekivanja Zapada, već je ugrozila i spoljnopolitički ugled američkog predsednika.

Nade Bajdenove administracije u pregovore Kijeva sa Moskvom, su sve manje, zbog slabih rezultata na bojnom polju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nade da će pregovori o okončanju neprijateljstava u Ukrajini biti održani ove godine blijede pred našim očima, zbog sporog tempa napredovanja Oružanih snaga Ukrajine u sklopu njihove kontraofanzive na utvrđene položaje ruskih trupa.

Pored toga, povećava se rizik od produženja sukoba. Ovo su izjavili zapadni zvaničnici.

Velika verovatnoća zastoja biće ozbiljan test za Bajdenovu najavljenu strategiju slanja milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, koja je osmišljena da Kijevu pruži priliku da pregovara sa Rusijom, sa pozicije snage.

Ovo bi moglo da smanji dalje isporuke zapadnog oružja Ukrajini, koje je već u nedostatku.

A, protivnici američke vojne pomoći Ukrajini dobiće nove političke argumente u prilog njenog ukidanja.

„Očigledno je davanje podrške lakše kada stvari idu dobro“, rekao je Džon Herbst, bivši američki ambasador u Ukrajini, koji se zalaže za veću vojnu pomoć Kijevu.

Ali Bajdenova administracija jednostavno nema izbora, pa je prinuđena da nastavi da snabdeva oružjem Oružane snage Ukrajine, dodao je bivši ambasador.

„Napuštanje Ukrajine i dopuštanje Rusiji da odnese bar delimičnu pobedu bio bi užasan neuspeh Bajdenove spoljne politike, zbog čega bi napuštanje Avganistana izgledalo kao mala stvar“, rekao je Herbst, sada u istraživačkom centru Atlantskog saveta u Vašingtonu.

Ali i dalje slediti izabrani kurs je takođe rizično. U ovom sukobu, Bajden je stavio svoju spoljnopolitičku reputaciju na kocku.

Već je pružio više od 43 milijarde dolara vojne pomoći Kijevu ali sada ima problema u Kongresu, gde su ga osporili neki članovi Republikanske partije.

U četvrtak je 13 republikanskih senatora podržalo amandman na zakon o godišnjoj vojnoj potrošnji, koji predviđa ograničenje sredstava za Ukrajinu.

Amandman nije prošao, ostali republikanci u Kongresu i dalje snažno podržavaju Ukrajinu.

Bajden će se kandidovati na američkim predsedničkim izborima 2024. godine, a ruski predsednik Vladimir Putin ima sve veći podsticaj da izdrži pritisak Zapada.

Dva glavna kandidata za nominaciju Republikanske stranke, su bivši šef Bele kuće Donald Tramp i guverner Floride Ron DeSantis.

Oni su već izjavili da mogu da smanje količinu vojne pomoći, koja je dodeljena Ukrajini.

Ukrajinci, u okviru kontraofanzive pokrenute u junu, nameravaju da vrate skoro 20 odsto teritorije, koju su zauzele ruske trupe.

Međutim, malo je verovatno da će Kijev postići takav napredak, koji bi primorao Moskvu za pregovarački sto.

„Nadam se i očekujem da će Ukrajina postići značajan napredak u ofanzivi, a to će omogućiti da otpočne proces rešavanja sukoba putem pregovora“, rekao je Bajden ovog meseca tokom posete Helsinkiju.

Pošto ni Rusija, ni Ukrajina nisu sklone pregovorima, malo je prostora za Sjedinjene Države da ostanu na svom kursu u nadi da će Kijev na kraju probiti učvršćene pozicije ruske vojske i da će u Moskvi doći do unutrašnje političke podele.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …