Putin: Rusija potpisala vojne sporazume sa 40 afričkih država! – VIDEO

Rusija je potpisala sporazume o vojnoj suradnji s više od 40 afričkih zemalja, objavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak u Sankt Peterburgu, prenosi Reuters.

“U svrhu jačanja obrambene sposobnosti zemalja kontinenta, razvijamo partnerstvo u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi”, rekao je Putin tijekom drugog i poslednjeg dana drugog rusko-afričkog samita.

“Rusija je potpisala sporazume o vojno-tehničkoj saradnji s više od 40 afričkih država, kojima isporučujemo širok raspon naoružanja i opreme.”

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Putin je izjavio da su afričke države dobile oružje i tehnologije, neke besplatno “s ciljem jačanja sigurnosti i suvereniteta zemalja”.

Predstavnici afričkih zemalja pozvani su da aktivno sudjeluju u vojnim forumima koje organizira Rusija, a koji se bave tehničkim aspektima naoružanja ali i vežbama kako bi se upoznali s opremom i njenom upotrebom.

Prigožin: Wagner spreman da pojača prisutnost u Africi

Ruska plaćenička agencija Wagner spremna je pojačati svoju prisutnost u Africi, rekao je njen vođa Jevgenij Prigožin za afričku novinsku kuću u audio intervjuu objavljenom na internetu, ranije ove nedelje.

“Ne smanjujemo (našu prisutnost), štaviše, spremni smo pojačati naše različite kontingente”, rekao je Prigožin za Afrique Media sa sedištem u Kamerunu.

Telefonski intervju objavljen je na YouTubeu ali je do petka kasno uveče pregledan samo 1400 puta.

Reuters nije mogao odmah proveriti verodostojnost audio snimka ali glas, za koji se činilo da je Prigožinov mogao se čuti ispod francuskog prevoda.

U intervjuu je rekao da Wagner ispunjava sve svoje obveze na kontinentu, te da je spreman i dalje razvijati odnose s afričkim zemljama.

Pripadnici agencije Wagner sudelovali su u nekim od najkrvavijih sukoba, u ukrajinskom ratu.

Međutim, buduća uloga skupine dovedena je u pitanje, kada je Prigožin nedavno organizirao kratku pobunu, nakon koje je Kremlj objavio da će Prigožinovi plaćenici otići iz Rusije u Belorusiju, gde su počeli obučavati vojsku te države.

Međutim, ove nedelje je fotografiran u Sankt Peterburgu, tokom rusko-afričkog samita.

Prigožin je za Afrique Media potvrdio da je nova rotacija Wagnerovih snaga nedavno stigla u Srednjoafričku Republiku uoči ustavnog referenduma 30. jula, kojim bi predsednik Faustin-Archange Touadera mogao produžiti svoj mandat.

“Stigle su nove snage, kontroliramo teritorij republike”, rekao je Prigožin.

Ruski plaćenici, uključujući mnoge iz Wagnera, intervenirali su 2018. na strani vlade Srednje Afrike, kako bi ugušili građanski rat, koji je besnio od 2012.

Wagnerova uloga u afričkim zemljama izvor je zabrinutosti zapadnih vlada, uključujući Francusku i Sjedinjene Američke Države.

Washington je optužio agenciju za počinjenje lepeze zločina i nametnuo joj sankcije, kao zločinačkoj organizaciji.

Prigožin to opovrgava.

U intervjuu je rekao da su sve Wagnerove aktivnosti bile zakonite i od koristi zemljama u kojima deluje i njihovim odnosima s Rusijom.

Borba.Info/Geopolitika.news

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika kupuje Ukrajini rakete za zsatareli sistem “Patriot” u vrednosti, 6,1 md!

Amerika kupuje Ukrajini rakete u vrednosti, od šest milijardi dolara, za sistem „patriot” koji nije, …