NEMAČKI MEDIJI: Posle pripajanja Krima Putin je zapretio: Ako poželim, za 2 dana osvojiću Evropu

Ruski predsednik je u jeku sukoba sa Zapadom zbog aneksije Krima, pretio i slanjem vojske u zemlje Evropske unije, otkrivaju nemački mediji.

Vladimir Putin poslao je trupe u Krim 2014. godine, aneksirajući region koji je pripadao Ukrajini, a taj potez su osudili zapadni lideri. To je takođe naljutilo Ukrajinu – zemlju koja od tada trpi velike unutrašnje sukobe – što je dovelo do povećane tenzije u Istočnoj Evropi.

Prema nemačkom listu „Zidojče Cajtung“, Putin je navodno rekao tadašnjem ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku: „Ako poželim, za dva dana mogao bih da imam ruske trupe ne samo u Kijevu, već i u Rigi, Viljnusu, Talinu, Varšavi i Bukureštu.“

To bi bilo prvi put da je Putin razgovarao o ideji da ruske trupe budu u nekoj državi članici EU ili NATO-a. Upozorenje da bi mogao poslati ruske trupe u prestonice Letonije, Litvanije, Estonije, Poljske i Rumunije pretilo bi da izazove rat sa zemljama NATO koje su članom pet sporazuma obavezne da pomognu ako je neka od njih napadnuta.

Putinova navodna pretnja ima sličnosti sa primedbama koje je izrekao Žoze Manuelu Barozu, bivšem predsedniku Evropske komisije u kojima je upozorio: „Ako to želim, mogu da zauzmem Kijev za dve nedelje.“

Iste nedelje kada je to rekao, Ukrajina je ratifikovala istorijski sporazum o pridruživanju sa EU, čime je ta zemlja stavljena na put ka eventualnom članstvu u EU. To je bio ishod koji je ruski predsednik Putin želeo da izbegne pošto ima za cilj da poveća uticaj Moskve u bivšim republikama Sovjetskog Saveza.

(Blic)

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …