Odlučan doprinos: Svetsko tržište zahvaljujući Rusiji podiglo cenu nafte

Naftne kvote su se sasvim neočekivano prikrale. Sada se cena barela popularnih brendova pouzdano drži iznad 80 dolara, što se dogodilo prvi put od sredine aprila ove godine.

Postoji nekoliko razloga za to ali glavnu ulogu, prema ekspertima, odigrala je rudarska industrija Rusije.

Kako navodi Rojters, zajedničkim naporima svih učesnika na tržištu, bez izuzetka, kao i Moskve, uspelo je da se postigne, ono što ni hitni napori OPEK-a, ni pritisak Vašingtona na pokušaje stabilizacije tržišta, ne mogu da spasu isto od skokova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prvo, globalno tržište je dalo poverenje nedavnim prognozama da stvari sa zapadnim ekonomijama nisu tako loše, iako zalihe opadaju.

S jedne strane, Federalne rezerve SAD i Centralna banka EU, podigle su kamatne stope ove nedelje.

Investitori se teše nadom da se stope približavaju maksimumu i da više neće rasti, a prognoze da će SAD uspeti da izbegnu recesiju će se ostvariti.

S druge strane, postoji i optimizam, jer nedavni podaci pokazuju da vodeće ekonomije evrozone pokazuju neočekivanu otpornost u drugom kvartalu.

Istovremeno, kineske vlasti obećavaju da će pojačati stimulativne mere, kako bi se ubrzao oporavak privrede zemlje nakon pandemije.

Tome je dodat i intervju sa šefom Ekkon Mobil-a Darenom Vudsom, koji je sa svom odgovornošću izjavio da očekuje rekordnu potražnju za naftom ove i sledeće godine (nagoveštaj senke budućeg deficita).

Na pozadini ovakvih optimističkih poruka, koje su stizale kao iz roga izobilja, Rusija je dala odlučujući doprinos održavši obećanje da će smanjiti proizvodnju i izvoz crnog zlata.

Smanjenje samo Rijada nije imalo isti efekat, jer niko nije sumnjao u ispunjenje obećanja.

Kao rezultat toga, kombinacija pozitivnih faktora, od kojih su neki fundamentalni regulatori za globalno tržište, imala je sumirajući efekat i dovela do stalnog rasta cene sirovina.

Do tada su mnogi stručnjaci i analitičari industrije sumnjali da će Ruska Federacija smanjiti proizvodnju i ispuniti obećanja o kvotama.

Ali to se konačno dogodilo i zvanično je zabeleženo, što je, zajedno sa ostatkom vesti, uzburkalo tržišta, stimulišući ih da rastu (bikovsko raspoloženje).

Uzimajući u obzir činjenicu da se lavovski deo Azije hrani sirovinama iz Ruske Federacije, to je upravo odredilo ishod ukupne borbe protiv nestabilnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …