Ieni Šafak: Da li je Tramp „lak plen“ za Bajdena?

Demokrate uzalud veruju da će Tramp biti „laki plen“ za njih, piše Ieni Šafak.

Ako se optužbe o podmićivanju protiv Hantera i Džoa Bajdena pokažu tačnima, onda će šanse republikanaca da pobede na predstojećim američkim izborima naglo porasti, napominje autor članka.

Kevin Makarti je izdao saopštenje u kojem podržava pokretanje istrage o mogućnosti opoziva Džoa Bajdena.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Makarti je izabran za predsednika Predstavničkog doma SAD, pošto je bio prinuđen da prihvati zahteve „Kokusa za slobodu“ u redovima Republikanske partije.

Makarti se borio da postigne kompromis, izvlačeći značajne ustupke od Bajdena, kako bi promenio nepopustljiv stav frakcije u pregovorima o budžetu.

Finansijsko pitanje bi se moglo ponovo postaviti u septembru, a ovoga puta će možda biti teže postići konsenzus, jer stranka počinje predizbore.

Dajući zeleno svetlo istrazi, koja bi mogla da ide čak do Bajdenove ostavke, Mekarti pokušava da se dopadne tvrdokornim republikancima.

Ako se pokrene suđenje za opoziv (iako se Makarti prethodno tome protivio)

Republikanci i konzervativni mediji dugo su se fokusirali na poslovne veze Hantera Bajdena sa kompanijama u Ukrajini i Kini.

Sin aktuelnog predsednika Sjedinjenih Država ne samo da se istakao sa nekoliko skandala vezanih za lični život, već je optužen i da je koristio očevo ime, u svojim transakcijama.

Republikanci takođe ostaju na dnevnom redu optužbi da je ukrajinska kompanija Burisma, u kojoj je Hanter Bajden bio u upravnom odboru, davala mito i njemu i njegovom ocu.

U toku istrage Ministarstva pravde, Hanter Bajden je, u skladu sa dogovorom postignutim sa tužilaštvom, priznao krivicu za poreske prestupe, koji mu se pripisuju i krivična dela u vezi sa posedovanjem oružja, što je takođe postalo predmet rasprave.

Džo Bajden kaže da nema nikakve veze sa poslom svog sina i štaviše, nikada sa njim nije razgovarao o ovom pitanju.

Po svemu sudeći, poslovi sina će izazvati probleme američkom lideru.

Ako, svedočeći Kongresu, poslovni saradnici Hantera Bajdena potvrde navode da je Džo Bajden učestvovao na poslovnim večerama i sastancima svog sina, to bi delovalo protiv predsednika.

Ako se dokaže da je Bajden stariji lagao ili lažno predstavljao činjenice u ovim stvarima, a navodno su on i njegov sin primali mito od stranih kompanija, njegova predsednička kampanja će zadobiti težak udarac.

Džo Bajden pokušava da se distancira od ličnog i poslovnog života svog sina, ali ako se ispostavi da je znao za te stvari i da je koristio svoj uticaj u Ministarstvu pravde da zaštiti svog sina, ovo bi bila jedinstvena politička prilika za republikance.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …