Ubrzava se tekući “rat u senci” Irana i Izraela! – VIDEO

Do 1990-ih, izraelske podmornice klase Delfin bile su najvažnije sredstvo odvraćanja jer su imale sposobnost drugog udara – naoružane nuklearnim oružjem.

Tekući “rat u senci” Irana i Izraela mogao bi postati nešto ubrzaniji u bliskoj budućnosti.

Izraelski zvaničnici su jasno stavili do znanja da će učiniti sve što je u njihovoj moći da osiguraju da glavni protivnik Izraela ne poseduje oružje za masovno uništenje koje bi moglo biti okrenuto protiv njegovih gradova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Budući da je Teheran sa nuklearnim oružjem crvena linija za jevrejsku državu, napori Irana da obogati uranijum i proširi svoje nuklearne aktivnosti ne ostaju neprimećeni.

Izraelske odbrambene snage su najnaprednije oružane snage na Bliskom istoku. Opremljen podjednako opasnom domaćom i uvezenom vojnom opremom, IDF je u dobroj poziciji da preduzme akciju protiv onoga što smatra egzistencijalnom pretnjom.

Pored flote borbenih aviona F-15 „Raam“ i F-35 „Adir“ izraelskog ratnog vazduhoplovstva, IDF poseduje jedan od najefikasnijih sistema protivvazdušne odbrane širom planete — Gvozdenu kupolu.

Jedan ogranak IDF koji možda ne dobija toliko pažnje je njena mornarica.

Ove nedelje su se pojavile prve slike završene podmornice izraelske mornarice INS Drakon.

U prošlosti, Izrael je davao ograničene informacije u vezi sa svojom podmorničkom flotom, čineći javni nastup Drakona značajnijim. Prema izveštaju u časopisu The Drive, nemački fotograf je snimio slike broda, koji je najnovija iteracija izraelskih napadačkih podmornica klase Dolphin 2.

Izraelske dizel-električne podmornice razvijene su u zemlji i izgrađene u Nemačkoj. Inicijalna klasa brodova Dolphin-1 bila je zasnovana na nemačkoj podmornici Tip 212, pravljenojsamo za izvoz, po deplasmanu i dužini i dizajnirana je da zameni stare izraelske podmornice klase Gal.

Nakon rata Jom Kipur i rata u Persijskom zalivu, Izrael je prepoznao potrebu za snažnom nuklearnom trijadom vazdušnog, morskog i kopnenog nuklearnog oružja da bi opstao.

Do 1990-ih, izraelske podmornice klase Dolphin bile su njegovo najvažnije sredstvo odvraćanja jer su imale sposobnost drugog udara – verovatno naoružane nuklearnim oružjem.

Kako je detaljno navedeno u Inicijativi za nuklearnu pretnju, „Izrael trenutno poseduje pet dizel-električnih podmornica klase Dolphin (Delfin).

Tri od pet su stara plovila tipa Delfin. Starija klasa Dolphin dugačka je 57,3 metara sa prečnikom širine 6,8 metara i može da putuje brzinom do 20 čvorova kada je zaronjena pod morem.

Mogu ostati potopljeni 30 dana bez izlaska na površinu. Njihovi sistemi naoružanja su sposobni da ispaljuju torpeda.”

Kako tenzije ponovo rastu između Izraela i Irana, pojava nove i poboljšane podmornice klase Dragon 2 dolazi u dobrom trenutku. Slično svojim prethodnicima, “Dragon” je napravljen u Nemačkoj.

Nova podmornica, međutim, izgleda da ima prilično značajne razlike u odnosu na prethodne podmornice Dolphin.

Snimljene slike završenog broda pokazuju da Dragon ima masivno jedro, mnogo veće od drugih izraelskih podmornica.

Analitičari široko veruju da će nova podmornica biti opremljena modulom vertikalnog sistema za lansiranje krstarećih raketa sa podmornica, verovatno naoružanih nuklearnim oružjem.

S obzirom na veliko jedro Drakona, možda će VLS biti uskladišten u njemu.

Iako prave specifikacije i mogućnosti INS Drakon nisu poznate, ova nova i poboljšana podmornica trebalo bi da zabrine protivnike Izraela.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …