Porošenko zapaljivim govorom poručio Zelenskom: Ostavi Zalužnog, na miru!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski treba da ostavi na miru generala Valerija Zalužnog, rekao je njegov prethodnik Pjotr Porošenko, tokom vatrenog govora u parlamentu u sredu.

Zelenski je tokom vikenda rekao italijanskim medijima da razmatra smenu Zalužnog, glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine i sprovođenje „resetovanja“, na najvišim nivoima vlasti u Kijevu…

Ako Zelenski želi „resetovanje“, trebalo bi da počne od sebe i da „penzioniše“ Zalužnog, rekao je Porošenko u Vrhovnoj radi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Takođe je zahtevao čistku od onoga za šta je tvrdio da je preostali predsednik Viktor Janukovič, svrgnut u državnom udaru koji je podržala SAD u februaru, 2014.

Porošenko je postao predsednik u junu te godine, taman na vreme da eskalira „kaznenu ekspediciju“ protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike – dve regije koje su se otcepile, od Ukrajine, nakon državnog udara i na kraju glasale za pridruživanje Rusiji.

Izgubio je izbore 2019. ubedljivo, od Zelenskog, koji je vodio kampanju, na platformi postizanja mira u Donbasu, samo da bi potpuno preokrenuo kurs i tražio podršku NATO-a za konfrontaciju, sa Rusijom.

Tenzije između Zelenskog i Zalužnog eskalirale su mesecima, pošto se najviši ukrajinski general nije složio sa predsednikom oko situacije, na liniji fronta, koja se pogoršava iz dana u dan.

Najnovije glasine o skoroj smeni Zalužnog sugerišu da je on „nagrađen“ za svoju službu, tako što je poslat u Veliku Britaniju kao ukrajinski ambasador, dok su šef vojne obaveštajne službe Kiril Budanov i komandant kopnenih snaga Aleksandar Sirski bili imenovani kao potencijalne zamene.

Kritikujući kadrovske izbore Zelenskog, Porošenko se takođe založio za finalizaciju zabrane kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve – koju je nazvao „moskovskom“ – u korist Pravoslavne crkve Ukrajine, uspostavljene tokom njegovog predsednikovanja.

Porošenko se i dalje suočava sa optužbama za veleizdaju, zbog navodne kupovine uglja, od pobunjenika u Donbasu 2014-15.

On je insistirao da je slučaj politički motivisan i neosnovan.

Bivši predsednik trenutno vodi Evropsku solidarnost, malu opozicionu stranku sa 27 mesta, u 450-članoj Radi.

Ukrajinski parlament je tehnički prošao svoj mandat, pošto je trebalo da se održe novi izbori prošlog oktobra – ali su odloženi, zbog vanrednog stanja koje je Zelenski uveo u februaru 2022, navodeći kao razlog sukoba sa Rusijom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …