Đorđa Meloni uvela jednokratni porez bankama od 40%!

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je preuzela punu odgovornost za prošlonedeljnu iznenađujuću odluku o uvođenju jednokratnog poreza na dobit banaka od 40%.

Za italijanske novine Corriere della sera, Republika i Stampa, Đorđa Meloni je rekla da porez od 40 posto nije imao kaznenu nameru.

“Učinila bih to opet. Jer verujem da se moraju učiniti prave stvari… Ovo je odluka koju sam donela (sama)”, prenosi Republika.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“To je osetljivo pitanje i preuzimam punu odgovornost za njega”, dodala je Đorđa Meloni.

U nastojanju da učvrsti svoju političku bazu, italijanska konzervativna vlada objavila je iznenađujuću odluku kasno uveče prošlog ponedeljka, izazvavši velike prodaje deonica banaka dan kasnije i to ne samo velikih italijanskih nego i ostalih bankarskih divova u evrozoni, prenosi Seebiz.

Potom se ni 24 sata kasnije delimično povukla, pojasnivši da će maksimalni iznos poreza koji će banke platiti biti u visini od 0,1 posto vrednosti njihove imovine.

Jednokratnim porezom oporezuje se snažna dobit koju su banke ostvarile zahvaljujući porastu kamatnih stopa.

Rojters je saznao u vreme kada je mera objavljena da će italijansko Ministarstvo finansija tim porezom prikupiti nešto ispod 3 milijarde evra.

Međutim, pre pojašnjenja kako se uvodi maksimalna granica za oporezivanje, izračuni su ukazivali na znatno veće iznose.

Budući da je primećeno da je ministar ekonomije Đankarlo Đorgeti bio odsutan s prošlonedeljne konferencije za novinare na kojoj je najavljen taj porez, Đorđa Meloni je rekla i da je bio obavešten o toj odluci.

Ali ostali članovi vlade su bili u neznanju zbog osetljivosti tog pitanja, dodala je.

Italijanska vlada se poigrala s idejom oporezivanja rekordne dobiti banaka zbog viših kamatnih stopa ali čini se da je odustala delimično od toga ali njena nejasna komunikacija oko toga izazvala je uzbunu među međunarodnim ulagačima, piše Rojters.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …