Tajvan posle provere, razočaran u američke rakete! – VIDEO

Tokom rutinskog brifinga za štampu, načelnik štaba vazduhoplovnih snaga general Tsao Čin-ping, potvrdio je izveštaje lokalnih medija.

Oni su pisali u vezi sa incidentom kada je raketa Patriot, američke proizvodnje MIM-104F (PAC-3) lansirana tokom vežbe u ranim satima 15. avgusta, prerano detonirala, pre nego što je dostigla cilj.

Tsao je napomenuo da i Vazduhoplovstvo i Nacionalni institut za nauku i tehnologiju Čung Šan (NCSIST) glavna vojna istraživačka ustanova, trenutno sprovode temeljnu istragu, kako bi utvrdili osnovni uzrok neočekivane eksplozije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema izveštajima, ova pojava je bila prvi slučaj u kojem je raketa Patriot, koju je Tajvan nabavio iz SAD doživela preranu detonaciju, pre nego što je ciljano gađanje u okviru testova gađanja.

Tajvanski Liberti tajms rekao je da su kao reakcija na rastuće vojno zastrašivanje Kine, oružane snage zemlje ubrzale procenu različitih raketnih sistema.

Ujutro 15. avgusta, otprilike u 6:30 ujutru, vojna baza Jiupeng trebalo je da izvrši testiranje rakete sa raketom Patriot 2.

Ovaj događaj je izazvao veliko interesovanje vojnih entuzijasta, koji su se okupili da posmatraju vežbe.

Na njihovo iznenađenje, prva raketa je neočekivano eksplodirala ubrzo nakon lansiranja, što je bio neobičan incident koji je odmah izazvao široku diskusiju.

Međutim, druga raketa je uspešno neutralisala naznačeni cilj.

Video koji snima incident počeo je da kruži internetom i jasno prikazuje preranu eksploziju prve rakete.

Odbrambeni sistemi Patriot su nedavno privukli veliku pažnju, posebno zbog njihove efikasnosti u Ukrajini protiv nadolazećih ruskih projektila, uključujući hipersoničnu raketu Kinžal.

Još u januaru su se pojavili izveštaji koji ukazuju na raspoređivanje raketa Patriot američke proizvodnje MIM-104F (PAC-3) duž severne obale Tajvana.

Kina je takođe pokazala značajnu opreznost prema ovom sistemu odbrane od raketa. U maju je Tokio takođe razmestio raketni odbrambeni sistem Patriot na ostrvu Mijako, akcija koja je izazvala kritike kineskih stručnjaka.

U međuvremenu, kineski ministar odbrane je na 11. moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti rekao da svaki pokušaj „igranja vatrom“; podsticanjem tenzija oko Tajvana i planovi da se ostrvo iskoristi za obuzdavanje Kine osuđeni su na propast.

„Igranje sa vatrom u vezi s problemom Tajvana ili pokušaji da se ona iskoristi za obuzdavanje Kine osuđeni su na propast“, rekao je general Li Šangfu.

„Tajvansko pitanje je unutrašnje pitanje NR Kine, koja ne toleriše spoljno mešanje. Ponovno ujedinjenje Kine je [u skladu sa] istorijskim trendom“, dodao je Li.

Novosti.rs/Eurasiantimes.com

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …