Evo šta se desilo sa elitnom 82. brigadom… Rusi ih “samleli”

Nakon što je objavljeno da je Ukrajina konačno na ratište poslala svoju najelitniju jedinicu, ruski ratni dopisnik tvrdi da to nema efekta.

Podsetimo, američki mediji izvestili su u sredu da su ukrajinske vazdušno-desantne snage konačno rasporedile svoju najmoćniju jedinicu – 82. vazdušno-desantnu brigadu koja je nazvana “najmoćnija jedinica” u nacionalnoj vojsci.

Međutim, u ekskluzivnom komentaru za “Sputnjik”, ruski ratni dopisnik Jevgenij Podubni objasnio, šta se zaista dešava.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kijev je rasporedio jednu od svojih najbolje opremljenih i obučenih jedinica, a ruska vojska je u utorak potvrdila da su snage u blizini Robotina u regionu Zaporožja odbile tri napada desantnih jedinica ukrajinske 82. vazdušno-desantne brigade, pri čemu je navodno poginulo 200 ukrajinskih vojnika i uništeno je pet tenkova, osam oklopnih i borbenih vozila pešadije i dve haubice msta-B.

Američki mediji navode da je raspoređivanje dobra i loša vest za dugo očekivanu kontraofanzivu Kijeva.

Opremljena tenkovima “čelindžer 2”, 82. brigada je takođe naoružana oklopnim vozilima “marder” i “strajker”, koji su među najsavremenijom opremom NATO-a koja je isporučena Kijevu.

Za 82. brigadu se kaže da je među “poslednjim većim jedinicama” na raspolaganju ukrajinskoj komandi.

Njeno raspoređivanje “moglo bi značajno da poveća” vatrenu moć ukrajinskih snaga u kratkom roku ali kada se 82. i njena sestrinska 46. vazdušno-desantna brigada povuku, “možda neće biti nijedne jednako moćne brigade da ih zameni”, što znači “kontraofanziva bi mogla da izgubi zamah”, upozorava se u izveštaju.

Jevgenij Podubni, vojni dopisnik ruskog emitera VGTRK i jedan od najpoznatijih ruskih ratnih izveštača, upitan da prokomentariše vesti o raspoređivanju 82. brigade, kaže da je uvođenje rezervi u bitku “apsolutno normalna praksa”, ukazujući na potrebu ukrajinskih snaga da rotiraju trupe iz 9. i 10. armijskog korpusa.

“Shodno tome, ako se ova rezerva uvodi, formacije koje su pretrpele značajne gubitke povlače se radi popunjavanja i popravke.

Tako, s jedne strane, kijevski režim pokušava da održi višemesečni potencijal za organizovanje kontraofanzive, dok sa druge strane pokušava da se probije kroz našu odbrambenu liniju sa svežim snagama – na sreću, za sada bez uspeha”, dodao je.

Podubni je istakao da ukrajinske snage do danas nisu uspele da razbiju ni prvu liniju odbrane Rusije.

Dakle, stavljanje rezerve u borbu praktično nema šanse da promeni celokupnu situaciju na frontu.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …