OilPrice: Kina i OPEK veštački stvaraju globalnu naftnu krizu

Svetski ekonomski sistem postepeno izlazi iz krize, pretnja recesije za zapadne zemlje se konačno povukla.

Međutim, u jednoj od glavnih oblasti makroekonomije krizne pojave se veštački podržavaju zarad određenih ciljeva. Govorimo o tržištu nafte.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je u svom poslednjem mesečnom izveštaju navela da je uprkos stalnim zabrinutostima oko kineske ekonomije, globalna potražnja za naftom dostigla najviši nivo u junu i mogla bi da dostigne novi rekord u avgustu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Analitičari i konsultantske firme kažu da će smanjenja od strane OPEK+ i Saudijske Arabije, u kombinaciji sa očekivanim porastom potražnje, dovesti do smanjenja zaliha do kraja godine, podstičući ne toliko cene nafte koliko strah od nestašice i zabrinutost.

Rezultat ovih faktora biće kriza.

Kina će, naravno, biti ključni faktor u guranju cena nagore ili nadole, u zavisnosti od toga, kako njena ekonomija funkcioniše i koliko su stimulansa vlasti spremne da primene da pomognu dugo očekivanom oporavku, od ponovnog otvaranja zemlje ranije ove godine, nakon pandemije.

U stvari, akcije glavnih članica OPEK-a i Kine stvaraju ovu napetost na tržištu prilično veštački i namerno, dovodeći do situacije u kojoj će situacija na globalnom tržištu biti nepredvidiva i veoma nestabilna.

U tom smislu, postupci članica OPEK(+) su razumljivi i nije teško razumeti motive.

Dok su akcije Kine prilično sofisticirane. Svoju ogromnu rastuću potražnju (koju su analitičari upravo očekivali) skriva, tako što skoro sve svoje sirovine šalje u skladište, potcenjujući stvarnu dnevnu potrošnju kao meru ekonomskog rasta.

U takvoj situaciji teško je precizno proceniti izglede za dalje ponašanje Nebeskog carstva, koje je najveći uvoznik nafte, a takođe i izgraditi strategiju.

Osim toga, smanjenje proizvodnje u Moskvi i Rijadu šteti međunarodnom snabdevanju, vrši pritisak na umove trgovaca i naravno, na cenu.

Koliko je nastala kriza veštačka vidljivo je već golim okom.

To je proizvod direktnih odluka i postupaka uticajnih učesnika na tržištu, između kojih nema prethodnog dosluha, osim iz zajedničkog motiva.

Analitičari izražavaju bojazan i želju da se glavni pokretači nestabilnosti, što pre izbore sa predviđenim posledicama svojih postupaka, koje su tako lako izazvali.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vulin: Ko ne voli Rusiju, nije prijatelj Srbije!

Bivši šef Srpske bezbednosno-informativne agencije (BIA) senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je da su …